"Volwaardig eten is wat ons betreft: gezond, lekker én met liefde bereid"

Op het terrein van HAL 25, in de Kaasfabriek, ontmoet ik Elfrida Peetoom en Manou Klerks. De dames van Proev. Ze zijn bezig met het printen van hun logo in chocoladepasta en in mosterd. ‘Voor het Paasweekend in HAL 25. We staan te koken tijdens Kokende Karren! Super leuk’.

Op de Facebookpagina van Proev staat: PROEV….. kookt plantaardig, biologisch en seizoensgebonden. Waarom? vraag ik ze.

‘Omdat we denken en vinden dat als je plantaardig kookt, je gewoon volwaardige maaltijden op tafel kunt zetten, waar alles in zit wat je nodig hebt aan voedingsstoffen. Wij merken, en die reacties hebben we ook gehad van mensen die onze maaltijden aten, dat je na het eten van alleen maar plantaardig voedsel, een heel ander gevoel overhoudt na de maaltijd. Geen suikerdip of wegtrekkers meer op de bank.

Proev kookte vorige zomer voor het eerst voor de gasten en de begeleiders van Kinderen aan Zee. Natuurlijk allemaal bio, plantaardig en uit de buurt. Kregen jullie nog vragen van kinderen waar het vlees bleef?

‘Nee, eigenlijk niet. Kinderen zijn eigenlijk best makkelijk. Soms heb je lastige eters. Toen ook. Maar het leuke was dat ook die kinderen aan het eind van de week gewoon aten wat de pot schafte: groenten, bonen, pasta en heel veel fruit. Als iedereen om je heen lekker zit te eten, dan doe je vanzelf mee. Misschien was het een beetje groepsdruk, maar in dit geval was dat helemaal niet zo erg. De begeleiders van zeiden dat ze echt een energieker gevoel hadden na het eten.’

Hoe zijn jullie eigenlijk begonnen met koken voor anderen?

‘Vanuit de liefde voor voeding, de overtuiging van de werking van voeding op je lijf en je gezondheid en ook vanuit ons idee hoe je met eten omgaat. Dat wilden we uitdragen. Idealisme is voor ons een belangrijke drijfveer. Ook vinden we het belangrijk dat we mensen laten nadenken over waar hun eten vandaan komt. Daarom koken we zoveel mogelijk met de oogst uit onze eigen tuinen. We hebben hier bij HAL 25 een aantal mobiele tuinen en we hebben een volkstuin bij tuinvereniging de Rekere. Wij weten dus waar ons eten vandaan komt, dat het niet bewerkt is, dat het maken ervan het milieu geen schade heeft toegebracht en dat er geen stoffen op zitten die niet goed voor ons zijn. En als onze tuinen leeg zijn halen we de groente bij een tuinder hier in de buurt. Ook alles biologisch.’

Hebben jullie dan ook een bepaalde filosofie over eten? Plantaardig staat voorop, maar is er méér?

‘We vinden inderdaad dat eten niet alléén maar gezond moet zijn. We vinden ook dat ons eten vooral heel lekker moet zijn. Dat het moet verrassen, dat het er mooi uit moet zien en … dat het met liefde bereid is. En we zorgen er altijd voor dat op het bord dat we presenteren de hele levenscirkel van een plant ligt: wortel, stengel, blad, bloem, vrucht, zaad.’

En waar kunnen mensen jullie tegenkomen, waar koken jullie zoal?

‘We koken al 3 jaar in HAL 25 tijdens evenementen waarvoor we gevraagd worden. Bijvoorbeeld Alkmaar aan Zee, maar ook recent tijdens de Wegwijsbeurs 2.0, Kunst tot de Nacht, Zalige Kerstvlucht…. En met Pasen stonden we ook te koken bij de HAL 25, tijdens de Kokende Karren.’

Behalve blijven koken in HAL 25, hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

‘Ja, genoeg! We willen wat meer gaan koken tijdens festivals buiten de HAL, maar we willen ook héél graag workshops gaan geven. Voor iedereen vanaf 9 jaar. Op scholen bijvoorbeeld, of op een andere locatie. Vooral omdat we heel graag onze kennis en filosofie over plantaardig eten willen overdragen en mensen willen laten zien hoe lekker het is!’

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Streekproducten Voedsel
in Alkmaar
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu