Frans Soeterbroek

  1. Home
  2. /
  3. Utrecht
  4. /
  5. Frans Soeterbroek

Frans Soeterbroek

Ruimtemaker voor de publieke zaak

“Ik wil graag de overheid uit de technocratie trekken.”

Frans Soeterbroek is een van de oprichters van Utrechtse Ruimtemakers, een netwerk van lokale stadmakers in Utrecht. De Ruimtemaker is tevens werkzaam als adviseur van gemeenten en wil meer ruimte in de systeemwereld voor de samenleving. Zijn hart ligt bij de publieke zaak en bij het bundelen van krachten in de netwerksamenleving.

‘Ik ben voortdurend bezig met de vraag: hoe dicht je de kloof tussen mensen die de stad kleuren en de wereld waar de grote beslissingen vallen?’ zegt Frans. ‘Netwerksturing is een mooi begrip maar ondertussen is er veel ontwijkend gedrag en worden de echte dingen in de wandelgangen en achterkamers besproken en niet aan tafel.’ Wat volgens Frans ook beter kan is het consequent meebewegen met wat er uit de samenleving wordt gevraagd: ‘Initiatiefnemers zullen zelf moeten knokken voor een prominente plek naast andere spelers.’ Met dat doel voor ogen hebben de Utrechtse Ruimtemakers een spraakmakend vastgoeddiner georganiseerd onder de titel ‘Nieuwe Tafelschikking’.

Op het terrein van gebiedsontwikkeling is Frans ook bezig met het project Zwolle Kampen Netwerkstad. ‘Organisch ontwikkelen, bewoners in contact brengen met grotere partijen en de gemeente laten wennen aan een nieuwe praktijk. Stap voor stap samen knutselen noem ik dat.’ Nieuw Nederland is wat Frans betreft een netwerk om gezamenlijk een krachtiger geluid te laten horen. ‘Ik ben bij verschillende Stadexpedities geweest en zag daar mooie dingen. We hebben de neiging te veel van hot naar her te hollen. En sommige projecten hebben in de ogen van de systeemdenkers nog een hoog knuffelgehalte. Hopelijk leidt dit netwerk vol initiatieven tot een invloedrijke beweging op nationaal niveau.’

 

Betrokken stadmakers
Frans Soeterbroek
Directeur De Ruimtemaker

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.