"Ik gun iedereen dat zij trots zijn op wat zij maken."

Sjoerd Bootsma houdt veel van lachen, muziek, en de stad Leeuwarden. In 2010 toverde hij met een aantal ondernemers een oude gevangenis in Leeuwarden om tot Podium Asteriks. Een muzieklocatie die ruimte biedt aan aanstormend talent, iets wat nog ontbrak in Leeuwarden. Vanuit het poppodium zijn verschillende festivals ontstaan, waaronder Welcome To The Village. Een festival waar jonge ondernemers en gelijkgestemden hun krachten bundelen om vraagstukken in de stad te transformeren door cultuur. Dit was ook de aanleiding om Leeuwarden voor te dragen als Europese Culturele Hoofdstad 2018.

© Hans Jellema - www.hansjellema.nl

Gemeente Leeuwarden zelf schatte die kans laag in. ‘Wij zagen die kans wel. We hebben dit project echt gehackt en mochten in 2012 het eerste bidbook met onze plannen schrijven om mee te strijden voor de titel.’ Het resultaat mocht er naar wezen, want door de samenwerking van het team van gepassioneerde bewoners stroomde Leeuwarden door naar de finale en pakte zelfs de titel. ‘Ook voordat we met het poppodium begonnen, heerste er een cynische sfeer’ zegt Sjoerd. ‘Ik geloof dat de crisisgeneratie daar helemaal klaar mee is. Door de crisis moet je op zoek naar een nieuw verhaal.’ De titel Culturele Hoofdstad van Europa geeft Leeuwarden dan ook net dat duwtje dat het nodig heeft.

‘Een gemeenschap die niet met elkaar communiceert, taal en cultuur die erg onder druk staan, een economie die faalt… We kunnen met z’n allen gaan lopen kniezen, maar we kunnen er ook wat van maken,’

Betrokken stadmakers
Sjoerd Bootsma
Artistiek director, cultureel adviseur en producer
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leeuwarden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu