"Ik vind het interessant om met grote problemen te froeten"

Hij maakt machines, is beroemd geworden met zijn modulaire-telefoon-idee en haalt zijn motivatie uit wereldse problematiek. Dave Hakkens is een (Stad)maker waar veel mensen door geïnspireerd raken. Maar wie is Dave eigenlijk en hoe ziet zijn leven eruit?

Bron: davehakkens.nlProgrammamaker Jan van Pakhuis de Zwijger organiseerde op dinsdag 26 januari 2016 een avond over plastic en Dave was als plastic connaisseur uitgenodigd. Waarom Dave helemaal vanuit Helmond naar Amsterdam kwam? “Als ik de deur van mijn werkplaats uitloop, voelt het alsof er niemand bezig is met plastic. Tijdens deze avond waren er mensen aanwezig die de waarde en het probleem van plastic zien. Ik ging gemotiveerd en geprikkeld naar huis omdat ik het tof vond om te zien hoe anderen het probleem aanpakken.”

Klein beginnen

Een ontwerper die zoveel aandacht krijgt moet wel goed met zijn tijd om kunnen gaan. Nee zeggen, prioriteiten stellen en klein beginnen; het heeft Dave als ontwerper veranderd. “Phonebloks was in het begin een explosie in mijn leven. Ik kreeg niet veel mee. Pas na een jaar kijk je terug en ben je eigenlijk de helft weer vergeten. Het was een YouTube video en een website met enorme impact die mij als ontwerper hebben veranderd. Daar zat geen businessmodel achter. De investeringen zijn laag, het kost alleen maar tijd. Je hebt zelf geen super groot bedrijf met mensen nodig om met iets kleins veel te kunnen bereiken. Klein beginnen is mijn motivatie geweest bij alle projecten die volgden. Want een groot bedrijf ontneemt uiteindelijk veel vrijheid. Phonebloks liet zien dat het ook op een andere manier kan.”

Nuttige tijd

Met zijn nieuwe project Story Hopper wil Dave laten zien dat filmpjes maken niet alleen maar een hobby hoeft te zijn. “Je kan met YouTube geld verdienen, zonder dat je iets verandert aan je werk.” Door efficiënt en effectief te werk te gaan verspilt Dave geen tijd en focust hij op dat wat belangrijk is. Je leert te skippen en te filteren, ook al lijkt het soms arrogant om een lezing af te wijzen. “Focus, want je hebt maar ‘zoveel tijd’ die je nuttig wil besteden. Die tijd besteed ik liever aan iets nieuws ontwikkelen, dan aan erover praten. Tenzij de tijd de rijp is om erover te praten, dan doe ik dat.”Bron: davehakkens.nl

Als je tijd beperkt is, is de vraag wanneer je besluit om ergens mee aan de slag te gaan. “Een idee kan je in een minuut bedenken, maar om het vervolgens uit te voeren ben je soms een maand of een jaar verder. In mijn hoofd zitten best veel ideeën die ik nog zou willen uitvoeren, maar daar wil ik me niet te veel mee bezig houden, anders ga ik het andere verwaarlozen. Daarom probeer ik mezelf tegen te houden om niet te enthousiast te worden van een nieuw idee maar eerst het oude af te maken.”

Geen zin in een bijbaan

Dave werkt en woont, samen met Lieke in Helmond. Daar vond hij een fijne werkplaats en een goedkoop huis. “Mijn werk is niet commercieel en als je dat wil volhouden moet je zorgen dat je maandelijkse kosten niet te hoog zijn, want ik heb geen zin in een bijbaan.” Zijn ideale werkruimte heeft hij zelf gebouwd. Computers, zagen en metalen. Wat je ook bedenkt, je kan het daar maken. Het maakt Dave niet uit waar die werkplaats staat, zolang er maar mensen rondlopen. Beweging om je heen houdt je scherp.

Goede oplossingen voor grote problemen

Waar raakt Dave zelf door geïnspireerd? “Ik vind het interessant om problemen te horen, het liefste de ‘grote problemen’. Dan kijk ik naar dingen die fout gaan, in de kleding- of vleesindustrie bijvoorbeeld. Mijn hoofd gaat dan denken; waar zit de fout? Vooral als er geen goede oplossing voor is. Dingen in perspectief zetten is wat ik leuk vind om te doen. Maar ik moet oppassen dat er niet te veel ideeën in mijn hoofd ontstaan, want er zijn super veel problemen in de wereld. Ik probeer me te focussen, anders wordt mijn hoofd gek.” Vroeger schreef een vriend van Dave nooit iets op in de les, vanuit de theorie: als iets goed is, dan blijft het wel hangen. Dit is nu Dave’s filter.

Anderen inspireren gebeurt automatisch vertelt Dave. Wat je ook maakt of doet, het heeft gevolgen. “Je weet dat mensen filmpjes kijken. Als het dan rond gaat, wil ik liever dat het positieve rond gaat. Het probleem wil ik altijd aan de kaak stellen, maar alleen met een positieve oplossing erbij.”

Wat is logisch?

Binnenkort gaat Dave met Lieke op reis, zonder plan. Perspectief verbreden, uitzoomen en uitvogelen komen waarom je doet je wat je iedere dag doet. “Ik werk hard en Lieke ook, maar soms denk je wel eens “is dat wel goed?”. Waar werk je nou voor? Je bent geneigd om te kijken met een westerse blik. Waarom zou je elke dag moeten werken? Maakt dat je ‘t gelukkigste?”

Eerst gaat Dave alle lopende projecten afronden en dan stap voor stap kijken wat logisch voelt.

Bekijk hier de presentatie van Dave tijdens de avond over plastic in Pakhuis de Zwijger terug. Hij begint te kletsen rond 51:30 minuten.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Eindhoven
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu