"Ik probeer manieren te vinden waarop mensen kunnen participeren in de toekomst van hun dagelijkse omgeving."

Beeldend kunstenares, activist, ondernemer, transformeerder en stadmaker Jeanne van Heeswijk krijgt het voor elkaar om zowel in Nederland als daarbuiten projecten op te zetten waarbij lokale economieën en sociale netwerken bekrachtigd worden. Haar werk is inmiddels bekroond met verschillende internationale prijzen. Jeanne brengt publieke ruimtes tot leven als portretten van de hedendaagse samenleving.

Onder andere in de Rotterdamse buurt Afrikaanderwijk heeft ze een succesvol project gestart. Niet door een vooraf een idee op de wijk te projecteren zoals deze zou moeten zijn, maar door te kijken wat er werkelijk aan kwaliteit aanwezig is in de wijk en door dit te ontwikkelen. Zo bleek dat er veel mensen in Afrikaanderwijk prachtige jurken naaiden voor feestelijke gelegenheden en heerlijk kookten voor bruiloften en familiefeesten. Dit talent werd in het project Freehouse gekoppeld aan ontwerpers, kunstenaars, lokale ondernemers en marktverkopers, om zo het talent in de wijk optimaal te benutten.

Op basis van deze in het gebied aanwezige kwaliteiten zijn er vervolgens verschillende coöperatieve werkplekken opgezet zoals het Wijkatelier op Zuid en de Wijkkeuken van Zuid welke inmiddels op eigen benen staan. Om de aanpak te kunnen verduurzamen is de Afrikaanderwijk Coöperatie opgezet. Een wijkonderneming die sinds 2013 aan de slag is om de sociale en economische positie van de bewoners en ondernemers in de wijk te verbeteren. Door het bundelen van krachten, kennis, ervaring en culturele productiecapaciteit kunnen bewoners niet alleen hun individuele positie, maar ook die van de wijk verbeteren.

 

Betrokken stadmakers
Jeanne van Heeswijk
Beeldend kunstenaar
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Rotterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu