"Wij zorgen voor verbinding tussen diverse partijen en vertaling van goede ideeën naar concrete projecten, bijvoorbeeld in grote gebiedsontwikkelingen als De Groene Loper en Belvédère"

Met het Maastricht-LAB werkt Tim van Wanroij al enige tijd aan het Maastricht ‘van morgen’ – altijd op zoek naar nieuwe stedelijke projecten en het creatieve potentieel van de stad. Één van de succesvolle projecten van het Maastricht-LAB is de Brandweer: een herbestemming van de voormalige brandweerkazerne aan de Capucijnenstraat. Tijd voor een interview!

Hoe maak jij de stad?

Ik woon nu ruim vier jaar in Maastricht en van begin af aan voel ik mij hier thuis. Dat komt enerzijds omdat Maastricht een overzichtelijke, compacte stad is maar tegelijk ook een stad met een sterk stedelijk karakter door onder andere de universiteit en de bruisende binnenstad. Anderzijds zag ik al snel dat Maastricht ook een stad is die continu in beweging is en waar echt gewerkt wordt aan een stukje ‘Nieuw Maastricht’. Met nieuwe ontmoetingsplekken waar ook de jonge stedeling zich thuis voelt en niet alleen de fan van ‘sjiek en sjoen’.

Met het starten van het Maastricht-LAB in 2012 kreeg deze nieuwe stadsontwikkeling in Maastricht een extra impuls. Door te experimenteren met stedelijke projecten op het gebied van herbestemming, tijdelijk gebruik en organische gebiedsontwikkeling verkennen wij de toekomst van stedelijke ontwikkeling en geven wij hier ook direct vorm aan.

Maastricht-LAB in actie

Sinds de zomer van 2014 vervul ik de rol als kernpartner van het Maastricht-LAB, samen met Carola Janssen. Een mooie en productieve samenwerking tussen ambtenaar en conceptontwikkelaar!

Inmiddels is het Maastricht-LAB doorgegroeid naar een platform voor de stad. Co-creatie is daarbij het sleutelwoord. Als kernpartners zorgen wij voor verbinding tussen diverse partijen en vertaling van goede ideeën naar concrete projecten, bijvoorbeeld in grote gebiedsontwikkelingen als De Groene Loper en Belvédère. Daarnaast doen wij onderzoek naar nieuwe vormen van urban governance en geven wij het publieke debat een impuls met events als debatten en een TEDxMaastrichtSalon. Als zogenaamde ‘aanjager’ van nieuwe stadsontwikkeling dragen wij bij aan een stukje Nieuw Maastricht.

Wat inspireert jou?

De Brandweer in Maastricht. Deze plek illustreert datgene wat ik zoek in een stad: een fantastische ontmoetingsplek voor alle Maastrichtenaren voor goede koffie, lekker eten en events als een Tegenlicht Meet-Up. Door de voormalige Brandweerkazerne te herbestemmen en een nieuwe functie te geven krijgt deze plek extra karakter. Een pareltje in een aanloopstraat van Maastricht!

De Brandweer, voormalige kazerne

Daarnaast ben ik gefascineerd door de ontwikkelingen in ons openbaar bestuur en de rol van de (lokale) overheid in stedelijke ontwikkelingsprocessen. Door te experimenteren met concrete projecten in het Maastricht-LAB leer ik daar in de praktijk ongelofelijk veel van.

Wat betekent Nieuw Nederland voor je?

Het platform Nieuw Nederland betekent voor mij allereerst een plek van herkenning. Gelijkgestemden ontmoeten, andere voorbeeldprojecten in het land leren kennen. Kennisdeling is naar mijn idee dan ook cruciaal in een tijd waarin het nog steeds zoeken is naar de succesvolle werkwijzen en projecten in de stad.

Maar daarnaast is Nieuw Nederland ook een podium om te laten zien dat Maastricht aan de weg timmert. Niet alleen in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht worden gave projecten geïnitieerd.

Tim spreekt tijdens de kick-off van het netwerk van Stadsambassades, in  Pakhuis de Zwijger

Wie is volgens jou een stadmaker die we moeten interviewen?

Sheila Oroschin is wat mij betreft het absolute voorbeeld van een vrouw met een hart voor de stad Maastricht en een ongelofelijk drive om beweging in gang te zetten. Met haar initiatief The Masters en ontelbare andere activiteiten draagt zij bij aan een beter Maastricht.

Betrokken stadmakers
Carola Janssen
oprichter CO3 Concepts & partner Maastricht-LAB
Sheila Oroschin
Oprichter The Masters Maastricht
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Maastricht
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu