"Kunstenaars zijn van nature delers"

Met de kleurrijk beschilderde camper ‘Tante’ rijdt Cis Deyl heel Den Haag en (verre) omstreken door om met Repair Kid oude apparaten te slopen en er kunstwerken van te maken met kinderen. Als bestuurslid van Repair Café Den Haag zag ze dat spullen die niet meer te repareren waren achterbleven. Dit bracht haar op het idee om hier met kinderen mee aan de slag te gaan.

‘Kunstenaars zijn van nature delers. Ze hebben een verhaal te vertellen, ze willen ons iets laten zien. Aan de andere kant heb je mensen die zitten te wachten, die hebben dat creatieve niet vanzelf. Wij willen die twee werelden bij elkaar brengen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen creatief is, alleen weet niet iedereen dat van zichzelf. Door hier in beweging te zijn, dingen te laten zien en met kunst bezig te zijn, hopen we dat ook anderen hun creativiteit ontdekken.

Repair Kid

Make It Art Worthy, dat is haar motto én de naam van de door haar opgerichte stichting waarvan ze directeur is. Begin 2015 is Cis met de stichting neergestreken in een tijdelijk pand aan de Noordwal. Negen kunstenaars hebben er een werkruimte, er is een maandelijks wisselende expositie en op maandagavonden kunnen ook volwassenen zich uitleven met het betere sloop en maakwerk: Repair Kid voor volwassenen.

‘Er is een enorme behoefte aan dit soort plekken in de stad. Mensen komen hier binnen voor een kopje koffie en een praatje. Mensen met wie het (even) niet zo goed gaat, komen hier op adem. Ze helpen wat mee, gaan wat aan de slag, maar soms ook zitten ze hier gewoon een tijd. Dat is wat deze plek oproept. Vrij. Open. Er zijn wel degelijk regels, alleen het voelt niet zo. Wij gaan uit van de mogelijkheden, van het positieve. Dan ontstaat er vanzelf respect voor elkaar en de omgeving, is mijn ervaring.’

© Janneke Pater - Make It Art Worthy

Dit is altijd haar droom geweest en ze zou graag de tijd krijgen om dat verder uit te bouwen. Om nog meer mensen te laten zien en ervaren wat er mogelijk is als je creativiteit de ruimte geeft en met elkaar deelt. Het crowdsourcen zit er bij Cis van nature in. In een mum van tijd is een kale bedrijfsruimte omgetoverd tot een levendige atelier, workshop en ontmoetingsruimte. Met hulp van vele handen en spullen die overal vandaan zijn gehaald. Zo straalt de eettafel van Marnix Rueb midden in het atelier, inmiddels geheel in stijl volgeschreven door Haagse dichters.

Cis is ook de maker van de facebookgroep Bordje Over, wat ontstond toen ze te veel gekookt had en de resten niet goed kon bewaren. ‘We weten het allemaal. Je kookt en het blijkt dat je teveel hebt gemaakt. Of je hebt die ene groente die je niet langer kan bewaren. Laat hier weten dat je bereid bent iemand mee te laten eten of de gelegenheid wilt geven de maaltijd op te halen. Gratis’,  staat er op de pagina te lezen. Inmiddels delen zo’n 100 Hagenaars maaltijden en ontstaan er mooie ontmoetingen. Zo simpel kan het zijn.

Betrokken stadmakers
Cis Deyl
Kunstenaar en initiatiefnemer Repair Kid
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Den Haag
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu