"Ik wil wat maken van de stad: mensen verwonderen met kunst op rolluiken en meteen het straatbeeld wat mooier maken."

Stadmaker Marnet Schoemaker geeft met haar project ‘de rolluiken van de Cuyp’ kleur aan de stad. Als grafisch vormgever ziet zij het ongekende potentieel van rolluiken. Met haar creatieve initiatief maakt ze haar geliefde Albert Cuyp iets minder ‘achenebbisj’ en  Amsterdam een stuk vrolijker.

Hoe maak jij de stad?

Met mijn project ‘de rolluiken van de Cuyp’ ben ik begonnen met het verfraaien van rolluiken met foto’s en kunst. Het idee kreeg ik bij Jeffrey’s Café. Voor hun 15-jarige bestaan kregen ze een metamorfose van hun rolluik cadeau. Ik zag gelijk de potentie van dit idee. Op de Albert Cuyp is er een rijkdom aan lege rolluiken. Veel mensen denken waarschijnlijk bij mijn fascinatie voor rolluiken: ‘who cares?’. Ik denk echter oprecht dat een ondernemer vrolijk wordt van een mooi rolluik dat hij aan het eind van de dag laat zakken. Ik wil wat maken van de stad: mensen verwonderen met kunst op rolluiken en meteen het straatbeeld wat mooier maken.

Als dat hier op de Albert Cuyp kan, is het op andere plekken ook mogelijk. Inmiddels heb ik 11 rolluiken op en rond de Albert Cuyp onder handen genomen. Mijn missie zijn er honderd. Inmiddels beperkt het project zich niet meer tot het gebied rondom de Albert Cuyp. Ook in Oost ben ik bezig om rolluiken te verfraaien. Daarnaast denk ik ook buiten de stadsgrenzen. De hele wereld bestaat immers uit rolluiken! Ik zou bijvoorbeeld wel achter Nederlandse kunstcollecties aan willen reizen. Als de ‘ brieflezende vrouw’ van Vermeer naar het buitenland gaat, wil ik haar in de betreffende stad afbeelden op een rolluik. Met een leuke twist natuurlijk, en met de vriendelijke groeten uit Amsterdam! Een rolluikcolumn in Het Parool met foto’s en verhalen van trotse ondernemers bij hun verfraaide rolluik is een van mijn dromen.

Wat inspireert jou?

Onze prachtige stad. Als ik door Amsterdam fiets raak ik enorm geïnspireerd. Iemand die ik zeker wil noemen als inspirator is Duncan Stutterheim (ondernemer en medeoprichter van ID&T). Als winnaar van zijn pitch wedstrijd gaf hij mij de middelen en de mogelijkheid een start te maken met mijn rolluikenplan. Zo’n actie zet de boel in beweging. Deze inspirerende uitspraak is van zijn vader: ‘Zien wat iedereen ziet, maar doen wat niemand doet’.

Wat betekent Nieuw Nederland voor jou?

Ik vind het te gek dat er een platform is waar bottom-up initiatieven onder de aandacht worden gebracht. De initiatieven die bij Nieuw Nederland beschreven worden, zijn zo herkenbaar. Bottom-up betekent voor mij gewoon beginnen. Op mijn knieën op straat zitten om gewapend met een paar schuursponsjes een rolluik onder handen te nemen voordat het beplakt wordt. Samen met vrienden, zo blijft het ook leuk om te doen. Exposure is belangrijk. Niet zozeer voor mijzelf maar wel voor het project. Ik merk dat ik door media aandacht meer mogelijkheden krijg om mijn missie te realiseren. Want de middelen vinden om het project verder waar te maken is nu de uitdaging.

Rolluiken van cuyp

 

Welke Stadmaker moeten wij nog meer interviewen?

Duncan Stutterheim. Ik ben hem zeer dankbaar. Het betekent veel wanneer iemand de middelen en vrijheid verschaft om dit soort projecten te doen. Met zijn betrokkenheid bij de stad is hij een voorbeeld voor andere ondernemers. Het plan dat hij heeft voor de Toren Overhoeks (het oude Shell gebouw) is daar tekenend voor. Het is een man die vernieuwing en veranderingen teweeg brengt.

 

 

 

Betrokken stadmakers
Marnet Schoemaker
Initiatiefneemster Rolluiken van Cuyp
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu