"Veel deelnemers komen heel schuchter binnen maar ze bloeien op als ze opeens alle vrijheid krijgen om zichzelf te zijn."

Zjef Naaijkens is verankerd in de Tilburgse cultuur. Met zijn band RK de Veulpoepers BV stond Zjef aan de wieg van verschillende culturele en maatschappelijk geëngageerde initiatieven. De band organiseerde onder andere het gratis volksfeest Bikse Fiste in Hilvarenbeek, dat jaarlijks  tienduizenden bezoekers trok met theater, muziek en een markt waar organisaties hun ideële gedachtegoed deelden. In Tilburg richtte de Veulpoepers theater Noorderligt op, dit poppodium fuseerde in 1998 tot poptempel 013. Over deze periode schreef Zjef het boek “Zout bier in Den Engelantier” .

Zijn volgende avontuur speelde zich eveneens af op en rond het podium. Samen met zijn vrouw Loutje Bosch maakte Zjef participatief kindertheater als theatergezelschap Louter ProduktiesNa een van de voorstellingen werd Zjef aangesproken door de moeder van een autistische jongen: “Hij praat nooit met mensen en nu houdt hij een toespraak op het podium. Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?” Het concept voor een zorgtheater was hiermee geboren; een plek waar mensen met een beperking hun talenten kunnen ontdekken. “We wilden het liefst een eigen theatertje met alles erop en eraan: kostuums, licht, muziek, catering, de hele mikmak.” Het Zorgtheater werd uiteindelijk stichting Raakveld:een creatieve zorgwerkplaats voor mensen met een beperking, waar niets moet en veel mag. In Resto De Halve Gare koken ze met groenten uit de eigen moestuin bijvoorbeeld. Je kunt ook aan de slag als dj of geluidstechnicus bij Radio Raakveld. Natuurlijk is er ook een podium waar de deelnemers dansen, zingen, muziek maken en verhalen vertellen.

De stichting richt zich niet op re-integratie zoals veel sociale werkplekken. 

“Ik vind het belangrijk dat onze deelnemers leren, met die vaardigheden kunnen zij een ander weer helpen. Maar werken in een reguliere werkomgeving kunnen zij simpelweg niet, daarom vallen we ze niet lastig met spookbeelden die toch nooit werkelijkheid zullen worden. We werken met mensen die verschillende beperkingen hebben en ze helpen elkaar door te doen waar ze goed in zijn. Een deelnemer met een depressie geeft bijvoorbeeld computerles aan iemand met een verstandelijke beperking.” 

De Raakveld-methode noemen Zjef en zijn vrouw ook wel die van Chaos en Liefde. “Het is hier meestal erg chaotisch maar om een of andere reden werkt het. Veel deelnemers komen heel schuchter binnen maar ze bloeien op als ze opeens alle vrijheid krijgen om zichzelf te zijn.” Een van de deelnemers met een Autisme Spectrum Stoornis kon het ook wel vinden met de methode: “Ik heb af en toe wat moeite met de chaos, maar de liefde maakt alles goed.”

En Zjef en Loutje hebben nog meer mooie dromen voor Raakveld. Atelierruimte bieden aan oude ambachtslieden die de deelnemers de fijne kneepjes van een vak leren, bijvoorbeeld. De ambachtsman- of vrouw krijgt wat extra hulp en de deelnemers leren ondertussen een mooi vak.

Stichting Raakveld

Nieuw Nederland kende Zjef nog niet maar ook hij vindt het belangrijk dat kleinschalige en vernieuwende initiatieven zoals Raakveld meer onder de aandacht komen.

“Mensen weten niet dat wij bestaan en als je hulp nodig hebt kom je meestal terecht bij een grotere, reguliere instelling waar alles voor je bepaald wordt. Het is vaak zo’n deprimerende bedoening, mensen kwijnen er weg.”

Zelf vind Zjef Pater Poels een echte Stadmaker. “Hij zet zich onvermoeibaar in voor mensen die hulp nodig hebben. In het begin van de jaren zestig  begon hij opvanghuis Huize Poels en hij was initiatiefnemer van De Pollepel; een eethuis waar alleenstaanden in de jaren ’80 terecht konden voor een low budget maaltijd. Hij richtte Stichting Broodnodig op om mensen in een armoedesituatie van voedsel te voorzien, de 86-jarige voormalig priester wordt door Tilburgenaren daarom ook wel “de broodpater” genoemd.” Gerrit Poels is ondertussen bijna een eeuw oud maar brengt nog steeds elke nacht op de fiets brood langs bij de Tilburgse minima. Wellicht hoog tijd om deze Stadmaker ook eens te interviewen!

Betrokken stadmakers
Gerrit Poels
De Broodpater van Tilburg
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Tilburg
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu