1332AT
Bolderweg 2 , 1332AT Almere

Je brengt je oude auto naar de sloop en je zegt tegen de sloper, ‘maak voor mij maar een mooie tas’.

Afval krijgt steeds vaker een tweede leven. Zo halen sloopbedrijven airbags en veiligheidsriemen uit afgedankte auto’s. Het Productie Atelier 1332AT van de Creative Cooperation maakt daarvan dan weer tassen.

Het productie-atelier is de spin-off van de Campus4Talent, een onderwijsproject van de gemeente Almere, provincie Flevoland, OMFL, ROC Flevoland en ROC van Amsterdam. Schoolverlaters en mensen zonder werk volgen onderwijs over mode of ICT & nieuwe media. Na drie maanden worden de deelnemers begeleid bij de uitstippeling van hun toekomst. Ze stromen door naar een vervolgopleiding, beginnen met een nieuwe baan of richten een eigen bedrijf op.

In 2014 heeft Creative Cooperation in overleg met de hierboven genoemde partijen de complete inventaris overgenomen van Campus4Talent en het productie-atelier 1332AT doorgestart. In de coöperatie werken vijftien ICT- en creatieve bedrijven, kunstenaars en enkele professionals samen. Doel is het bevorderen van duurzaam ondernemen, bijvoorbeeld met recycling en het duurzaam gebruik van bestaande gebouwen. Almeerder Hans van Bragt is de spin in het web van de coöperatie en de aanvoer van materialen voor het duurzame productie-atelier.

© 1332AT

Nieuwe producten met ‘afgedankte’ materialen

Op de Campus4Talent leren de deelnemers het hele creatieve proces van bedenken, ontwerpen, inkopen, ontwikkelen, marketing en communicatie, presentatie en verkopen. Naast tassen van airbags, worden ook tassen van banners en oude spijkerbroeken gemaakt. Voor een medisch congres werden 2300 jeanstassen gemaakt. Van de zeildoek-banner van de film “De Nieuwe Wildernis” zijn shoppers en postman Bags gemaakt. Elke tas is voorzien van een unieke print van de banner. De tassenmakers hebben eerst een opleiding gekregen om met de speciale machines om te gaan. Daarna maken ze met een flexibel arbeidscontract in het atelier nieuwe tassen met materiaal dat een tweede leven krijgt.

Recycleperron doet ook mee

Op een van de recycleperrons in Almere worden leren bankstellen uit de afvalcontainers gevist. Het leer wordt eraf gesneden en gaat naar het Leger des Heils dat zorgt voor het strippen, schoonmaken en ontvetten van het leer. Daarna gaat het leer naar het productie-atelier 1332AT waar het wordt gebruikt voor onderdelen van tassen. Nu de tassen een groot succes zijn geworden, heeft van Bragt weer een nieuw product op de plank liggen. Het gaat om een in de VS ontworpen overdekte fiets met een zonnepaneel dak. Hij wil die in licentie in een leerwerk productie-bedrijf in Almere voor Europa gaan maken.

© 1332AT

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Almere
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu