Archeologische VINDplaats ZENIT
Evenaar , Almere-Buiten

VINDplaats ZENIT
Een locatie waar niet gebouwd mag worden omdat er bijzondere archeologische vondsten zijn gedaan. Waar? Op de Evenaar in Almere-Buiten. Zo’n 12.000 jaar geleden, was het huidige Zuidelijk Flevoland een kale toendra. De rivier de Eem stroomde vanaf de Utrechtse Heuvelrug door het gebied. Jagers hadden op droge plekken tijdelijke kampen. Dat was in het stenen tijdperk.

Vele duizenden jaren later, in het informatietijdperk, besloot een groep mensen daar iets moois te doen. Het plan was om op de archeologische vindplaats van de jagers stadslandbouw te ontwikkelen. En om het gebied door actieve burgers en actieve organisaties te laten inrichten, beheren en onderhouden. Als snel bleek dat het ging lukken, want veel mensen waren enthousiast. Eind 2013 was er een ontwerp voor een theehuis en een inrichtingsplan.

Een ontwerpteam aan de slag

De ‘nieuwe’ vindplaats
Op archeologische vindplaatsen mag niet worden gebouwd. Dus was het een uitgelezen kans om een gemeenschappelijke buitenruimte te creëren. Inmiddels staat er een houten omwalling met daarbinnen ruimte voor fruitbomen, een kruidentuin, een imkerij, school- en volkstuintjes en een theehuis waar kruidenthee van eigen grond zal worden geschonken. Op een kleiner, door water afgesloten deel, komt een amfitheatertje (zie tekening). Hier kunnen bezoekers iets leren over het leven van de vroegste bewoners van Almere Buiten, nu bijna tienduizend jaar geleden.

VINDplaats ZENIT

 

Eind 2015 start aanleg van het voedselbos
Het voedselbos wordt een combinatie van bomen, heesters, klimplanten en kruiden die samen een vruchtbaar, duurzaam  geheel vormen, gebaseerd op ecologische principes. Als volgroeit voedselbos produceert het behalve hout en blad ook een variatie aan voedsel zoals noten en vruchten. Dit alles zonder gebruik van mest of bestrijdingsmiddelen. Zo’n bos kan ook goed tegen droogte, zoals elk ander bos. Buurtbewoners zullen worden uitgenodigd om mee te helpen met de beplanting en het onderhoud. Maar het duurt nog wel een paar jaar voordat de eerste oogst kan worden binnengehaald.

Vindplaats-Zenit_Voedselbos

Het archeologisch speeldorp: even terug in het stenen tijdperk
Bewoners en professionals hebben een wilgentenen hut gebouwd, die nu nog kaal is, maar die vanzelf dicht gaat groeien. Er is ook een vuurplaats, waar af en toe vuur wordt gemaakt. Kinderen kunnen leren hoe je vuur kunt maken of hoe je van takken iets kunt maken. In de agenda op de website van VINDplaats ZENIT wordt dat gemeld.

Vindplaats_Zenit_bouwers

Zelf groente of bloemen kweken?
Iedereen die 18 jaar of ouder is en in Almere Buiten woont kan op VINDplaats ZENIT een moestuin aanvragen. Het kost niets. Meer informatie is de vinden op de website.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Almere
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu