De Oceaan
R.J.H. Fortuynplein 29 , 1019 WL Amsterdam

Aan geschiedenis geen gebrek in de Oceaan. Het pand op het Borneo-eiland is getuige geweest van een levendig havenverleden als hoofdkantoor van de Nederlandse Stoomvaart Maatschappij Oceaan, en heeft daarna dienst gedaan als huis en atelier van provo-lid en kunstenaar Robert Jasper Grootveld. Naast woningen is er in het gebouw ook ruimte voor horeca. Na verschillende mislukte pogingen tot het invullen van deze ruimte is het nu de beurt aan vijf buurtbewoners om de handschoen op te nemen. Zij willen in de Oceaan een huiskamercafé voor en door de buurt creëren. 

Ruim vijf jaar heeft de Oceaan leeggestaan. Met behulp van een crowdfundingactie en subsidies van diverse kanten is er startkapitaal opgehaald om de Oceaan opnieuw te kunnen openen. Veel mensen zijn met de crowdfundingactie ‘tientjeslid’ geworden. Dit houdt in dat je elke maand tien euro doneert aan de Oceaan om de kale huurprijs te kunnen betalen en een vierkante meter van de ruimte adopteert. Als tegenprestatie is elk eerste drankje op de borrel op rekening van de Oceaan. Nu vinden deze onder de noemer bouwborrels elke vrijdag plaats in aanloop naar de opening eind mei. Op 25 juni opent de Oceaan officieel haar deuren met een spetterend openingsfeest.

“De Oceaan wordt een unieke plek. Een buurtrestaurant dat voelt als een gemeenschapshuis, waar geen dominantie is van mensen van een bepaalde leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau.” – Ruud Fiere, één van de initiatiefnemers van de Oceaan

Hoewel de horeca nog steeds commercieel is opgezet – onder andere door de marktconforme huurprijs die moet worden betaald voor het pand – is het principe ‘voor en door de buurt’ een belangrijke pijler van de initiatiefnemers. De buurtbewoners worden mede verantwoordelijk gemaakt voor de activiteiten die plaatsvinden in de Oceaan. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het feit dat de ruimte op (deels) vrijwillige basis wordt gerund door buurtbewoners, maar ook door hen de vrijheid te geven eigen ideeën werkelijkheid te laten worden in de Oceaan. De buurtonderneming wordt een laagdrempelige, levendige en vrolijke plek waar je bij een hapje en een drankje je buren kunt ontmoeten, deelnemen aan culturele activiteiten en kinderen zich kunnen vermaken met spelletje of huiswerkbegeleiding kunnen krijgen.

Daarnaast wordt er ook veel waarde gehecht aan duurzaamheid. Op de mobiele drijvende moestuinen tegenover de Oceaan, een overblijfsel van één van de projecten van kunstenaar Robert Jan Grootveld, worden groenten en fruit verbouwd die worden verwerkt in de maaltijden uit de keuken. René en Parel, die woonboot De Vlieland bewonen en hier regelmatig maaltijden voor de buurt serveren, zullen de keuken van de Oceaan gaan bestieren, in samenwerking met een professionele kok.

Het succes van deze buurtonderneming ligt misschien wel besloten in het feit dat deze nieuwe opzet van de Oceaan breed wordt gedragen door de Borneo-eiland community. Zoals het er naar uitziet belooft het een mooie zomer te worden op het Borneo-eiland.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu