De Vrije Wolf

  1. Home
  2. /
  3. Utrecht
  4. /
  5. De Vrije Wolf

De Vrije Wolf

Met een bakkie aan de bak in de bak

De Vrije Wolf
Wolvenplein 27
, 3512CK Utrecht
070 345 4695

125 euro per maand betalen voor een gevangeniscel van acht vierkante meter: dat kan binnenkort in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein. Je krijgt er een eigen toilet én wifi bij. Het iconische gebouw naast het Griftpark transformeert van penitentiaire inrichting naar verzamelplaats voor kunstenaars, ZZPers en pop-up initiatieven. Naar eigen zeggen van de bedenkers wordt De Vrije Wolf dé stek voor culturele evenementen en festivals.

1_DVW_logo_liggend-800x300

Door bezuinigingen bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie sloot de gevangenis aan het Wolvenplein afgelopen zomer haar zware deuren. Met een operationele tijd van 1855 tot 2014 was het de langst functionerende gevangenis van Nederland. Na een periode van leegstand gaan ze nu weer open, maar ditmaal, na 160 jaar voor het eerst, alleen voor brave burgers.

“De Vrije Wolf wordt een bruisende plek waar starters en zzp’ers kunnen werken, waar nieuwe ideeën kunnen ontstaan en waar je met vrienden kunt afspreken. Bijvoorbeeld in onze horeca, op het terras of tijdens één van de events die bij ons georganiseerd gaan worden.” – beheerder Floris Zwolsman van Bewaakt&Bewoond

Op dit moment vindt t/m 31 mei (wo-zo, 13:00-18:00) de tentoonstelling ONDER CONTROLE van Utrecht Down Under plaats in het gehele gebouw; een avontuurlijke kunstroute in cellen, aangrenzende werkruimten, de kerk en binnenplaatsen. Er zijn schilderijen, fotoprints, performances, films en installaties te bezichtigen, en natuurlijk het rijksmonument zelf.

De voormalige gevangenis aan het Wolvenplein

Behalve plek om te werken is er dus ook ruimte voor ontspanning en vertier. In de gevangeniskapel kun je binnenkort officieel trouwen, in de luchtplaats is bij goed weer mogelijkheid tot een pop-up bioscoop en er komt ook -zeer toepasselijk- een escape game: je kunt je laten opsluiten in een cel en door cryptische raadsels op te lossen moet je jezelf vervolgens zien te bevrijden.

De helden van The Village coffee & music zullen in De Vrije Wolf een tweede vestiging openen voor de nodige cafeïne en calorieën tijdens de noeste arbeid. Lennaert Meijboom en Angelo van de Weerd hopen eind deze maand hun restaurant met terras aan de Singel te openen.

“Dit is een unieke plek voor een restaurant. Je kunt hier straks terecht voor goede koffie, ontbijt, lunch, borrelhapjes en avondeten. We werken met biologische producten. Het terras aan het water kan zomaar eens de favoriete relaxplek van Utrecht worden.” – Lennaert Meijboom van The Village

Het pand zal in gebruik zijn als De Vrije Wolf tot er een nieuwe bestemming is gevonden. Alle 180 cellen zijn inmiddels verhuurd. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het pand, dat binnenkort in de verkoop zal worden gezet.

Overigens is dit niet de eerste en enige gevangenis-turned-broeinest. Over deze gevangenissen die nu culturele hotspots zijn schreven we al eerder:

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.