De WAR

De WAR

Vrijplaats voor pioniers

De WAR
Geldersestraat 6
, 3812 PP Amersfoort
033-4481622

iedereenin@dewar.nl

Spreek je over Amersfoortse transitie, dan spreek je over De WAR. Deze broedplek voor kunst, technologie en duurzaamheid bevindt zich al sinds 2002 aan de rand van de Amersfoortse Eemhaven, en is een waar begrip in en rond de stad. Initiatiefnemers zijn Harmen Zijp en Diana Wildschut, twee kunst- en theatermakers (zie: Spullenmannen) die hun permanente intrek hebben genomen in het gebouw en vanuit daar vormgeven aan transitie.

Initiatiefnemers Harmen Zijp en Diana Wildschut (beiden rechts) tijdens het eerste Nederlandse 'Unfuck the World'-event. @ Marieke Henry

Sinds 2006 wordt de locatie gedeeld met een bonte verzameling culturele ondernemers. Sinds half 2010 bevinden zich in de fabriek ook initiatieven als het FabLab Amersfoort, het TransitieLab met repaircafé en Studium Generale Amersfoort. Ook is in 2012 de Coöperatieve Universiteit Amersfoort opgericht, een experimentele bottom-up universiteit, die in de vorm van een coöperatie dient als vrijruimte voor onderzoek en ontwikkeling. En tot slot is De WAR een uitvalsbasis voor allerlei bijzondere projecten, zoals het Bijenoffensief, de festivals Kaalstaart en Koppelting en workshops op het gebied van duurzaamheid en wereldburgerschap.

Toekomstplan van het Warner & Jenkinson-terrein. © De WAR

De WAR is gevestigd in een oude luciferfabriek aan de Eem uit 1881, een fabriekscomplex dat ook wel bekend is onder de naam van de laatste eigenaar Warner & Jenkinson. Het is momenteel eigendom van de gemeente Amersfoort en heeft een sloopbestemming, maar Harmen en Diana strijden vol vuur voor het recht om de mooie locatie te mogen ombouwen tot een permanente vrijruimte. Meer weten? Kijk dan hier. En hou vooral de agenda van Amersfoort in de gaten!

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.