Ecologische wijk De Buitenkans
Burgemeester Dickerdacklaan , 1336 GC Almere

De Buitenkans is een ecologische wijk met houtskeletbouw woningen in de Stripheldenbuurt in Almere Buiten. De wijk is in twee fasen gebouwd; 48 huizen in collectief particulier opdrachtgeverschap en 7 kavels in individueel opdrachtgeverschap. De laatste woning met muren van strobalen is bijna klaar. De wijk is autovrij; parkeren kan aan de rand van de wijk.  

Op de foto is te zien dat de daken van de huizen zijn bedekt met sedum. In de zomermaanden krijgt het sedum veel verschillende kleuren waardoor het net een kleurrijk schilderij lijkt. In het middengebied tussen de woningen ligt een langgerekte vijver met zitplaatsen. De woningen hebben een zonneboiler die het water voor de lage temperatuurverwarming voorverwarmd. De verwarming is ingebouwd in de wanden van de kamers. De wijk heeft een groene, parkachtige uitstraling door de groene erfafscheidingen in plaats van schuttingen. Het is zeer de moeite waard om op een mooie zonnige dag een kijkje te nemen.

De bewoners zijn gezamenlijk eigenaar van het buurthuis en het binnengebied met de vijver en zorgen zelf voor het onderhoud. In het buurthuis vinden veel gezamenlijke activiteiten plaats; bewoners uit andere buurten kunnen het ook huren. Bijvoorbeeld voor vergaderingen of kleinschalige activiteiten met een sociaal, cultureel, educatief, spiritueel of recreatief karakter.

DSCN3228

Het is de bedoeling om later dit jaar de initiatiefnemers te interviewen voor ‘steden in transitie’. Hieronder alvast een eerste indruk over het verloop van het bouwproces van de website:

‘Het project begon als een “droom” van een klein groepje enthousiaste mensen. In oktober 2001 werd de vereniging “De Buitenkans” opgericht voor de toekomstige bewoners. Na de oprichting zijn ontwerpschetsen voor de locatie gemaakt. De vereniging werkte overkoepelend en zorgde voor de contacten met de gemeente, huurde de projectbegeleider in en onderhandelde namens de leden met de aannemer. Verder werd er een energie concept voor de wijk uitgewerkt.’

In dit filmpje vertelt een bewoner en de architect van één van de huizen hoe het huis gebouwd is met wanden van hergroeibare grondstoffen en geleemstucte muren. Klein detail; de voordeur heeft geen elektrische deurbel!

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Almere
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu