Florencia
Torenstraat 55 , 2513 BN Den Haag
070 363 0214

Echt Haags, dat is het eerste wat ik denk bij ijssalon Florencia aan de Torenstraat. Het gebouw, versierd met blauwe neonlichten en betegelde bankjes, is niet te missen. Een plek met het lekkerste ijs in omstreken, maar vooral een plek vol Haagse gezelligheid.

‘s Zomers zit het terras vol met mensen die genieten van Florencia’s ijs en het zonnetje, maar ook ‘s winters staat er vaak om half acht al een vaste groep klanten in de rij voor een bakkie pleuâh. Het is een plek waar de hele stad elkaar ontmoet, maar hoe is Florencia eigenlijk ontstaan?

Eduardo Talamini, geboren in Dortmund, leerde het vak van zijn vader, die ijs verkocht in Berlijn. Vervolgens is hij de wereld over gereisd en maakte ijs in Polen, België, Frankrijk, Amerika en Canada. Uiteindelijk besloot hij zich in 1932 te vestigen in Den Haag en opende een ijssalon in de Kleine Nobelstraat. Na verloop van tijd stond het pand aan de Torenstraat te koop en verhuisde hij daarheen.

Florencia

De salon werd een groot succes. In 1964 gingen er maar liefst zesduizend koppen koffie per dag over de toonbank en Florencia groeide uit tot een ontmoetingsplek waar de hele stad bijeen komt. Van ambtenaren tot werklozen, van schakers tot boksers en van fiscalisten tot belastingontduikers. Eduardo is helaas op tragische wijze overleden; zijn mouw bleef hangen in de ijsmachine en vervolgens kwam ook zijn stropdas vast te zitten. Zijn zoon Giovanni heeft de zaak overgenomen en nog steeds wordt de salon gerund door de familie.

Florencia in jaren '60

En nu is het tijd om dit verhaal vast te leggen. Otto Snoek heeft de afgelopen jaren de bezoekers van Florencia gefotografeerd en  deze worden gebundeld in een boek om het succes van Florencia te vereeuwigen. Het boek is vanaf 29 mei verkrijgbaar in de winkel en ook zal er vanaf 30 mei een foto-expositie plaatsvinden in het Fotomuseum. Hiermee is een mooi stukje Haagsche geschiedenis vastgelegd.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Den Haag
Misschien vind je dit ook leuk
YES!Delft
Bouwen aan de bedrijven van morgen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu