Gastvrij Oost
Mauritskade 17a , 1091 GC Amsterdam

Gastvrij Oost is een organisatie die in 2015 is opgestart met als doel om de integratie van vluchtelingen te verbeteren en de community in Amsterdam-Oost te versterken. Gastvrij Oost wilt laten zien dat Amsterdam nog steeds een plek is waar verschillende culturen vreedzaam bij elkaar wonen, een plek waar iedereen welkom is. Door leegstaande gebouwen te gebruiken voor de huisvesting van vluchtelingen en door Nederlandse lessen aan te bieden, krijgen de nieuwkomers om gewend te raken aan de Nederlandse cultuur.

Sociaal ondernemer en initiatiefnemer van Gastvrij Oost, Loes Leatemia, heeft de integratie van vluchtelingen hoog in het vaandel staan. Haar vader was een van de Molukkers die in de jaren vijftig naar Nederland vertrok en daar in kamp Vught, dat werd opengesteld voor de opvang van Molukkers na de oorlog. Het werd hem in het begin vrijwel onmogelijk gemaakt om te integreren in de samenleving. Dit integratieverhaal moet zeker indruk gemaakt hebben op zijn dochter, aangezien Loes zich nu zelf bezig houdt met de integratie van (Syrische) vluchtelingen. Gastvrij Oost heeft drie deelprojecten:

DIALOOG

Evenementen worden georganiseerd waar iedereen kan samenkomen om hun mening over de opvang en integratie van vluchtelingen uit de buurt te delen. Hiermee krijgen buurtbewoners een platform aangereikt waarmee ze anderen kunnen vertellen over hun ervaringen. De een kan zijn verhaal vertellen over hoe het is om vluchteling te zijn, een ander kan vertellen over zijn angsten of plannen om de integratie van vluchtelingen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Let’s make room

Hierbij wordt onderzoek gedaan naar de herbestemming van leegstaande gebouwen in Amsterdam. Expertmeetings zorgen ervoor dat expertise en vakmanschap samen wordt gebracht. De buurtbewoners worden hier ook bij betrokken, zodat ook zij hun stem kunnen laten horen.

HOOST

HOOST is het nieuwste project van Gastvrij Oost. Hierbij heeft een groep van dertig vluchtelingen intrek genomen in het leegstaande pand op de Mauritskade. Hiermee wordt getracht de levensomstandigheden van vluchtelingen in Nederland te verbeteren. Oprichter Liam Priemus zag met eigen ogen hoe slecht de situatie voor vluchtelingen in de crisisopvang eruit zag, en wilde op een kleinschalige wijze, de omstandigheden voor deze mensen verbeteren. Lees hier het interview met Liam Priemus.

Betrokken stadmakers
Loes Leatemia
Oprichter Gastvrij Oost
Lian Priemus
Initiatiefnemer HOOST; een kleinschalige opvang
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu