Haarlemmer Kweektuin
Kleverlaan 9 , 2023JC Haarlem

Elke stad heeft wel een plek die van zichzelf iets unieks heeft, zonder reclame, gewoon van zichzelf. Geen marketingcampagnes, geen schreeuwende borden aan de straat. Een plek die vroeger al belangrijk was, die een natuurlijke sfeer heeft, een aantrekkingskracht op verschillende soorten mensen, een plek waar je even tot rust komt. Je kent vast wel zo’n plek.

De Stadskweektuin in Haarlem is ook zo’n bijzondere plek. Een locatie met een rijke historie, een eeuwenoude ruïne, met de oudste kaatsbaan van Nederland, met een prachtige aangelegde tuin van landschapsarchitect Springer, met een tropische kas, een dierenweide, heel veel natuur en met een behoorlijke dosis ambitie. En die ambitie, die maakt de tuin uniek.

Een proeftuin waar educatie, recreatie en groen elkaar ontmoeten en elkaar versterken

De Stadskweektuin ligt tegen het centrum van Haarlem en in de kassen was jarenlang het groenbeheer van de stad gevestigd. Toen de kassen leeg kwamen, organiseerde Gemeente Haarlem in 2010 een participatieproces waar omwonenden gevraagd werden naar hun wensen voor het gebied. In een intensief proces bleven een aantal breed gedragen ideeën en wensen over en die zijn verwerkt in een gebiedsvisie. Vanaf dat moment heeft een groep vrijwilligers, op verzoek van de gemeente, verder vorm en inhoud gegeven aan de ideeën en dat alles verwerkt tot een projectplan waarin duurzaamheid in alles terugkomt. De ambitie is om dit groene gebied tot een duurzaam gebied te ontwikkelen. Waar educatie, recreatie en groen elkaar ontmoeten en elkaar versterken. Een voorbeeldfunctie voor de stad. Van Stadskweektuin naar Haarlemmer Kweektuin.

Met een natuurspeeltuin en een ecologisch aquapark zal de Haarlemmer Kweektuin nieuwe bezoekers trekken en scholen nog meer kunnen bieden op het gebied van flora en fauna. De aan te leggen watergang met wandelpad ontsluit straks ook het noordelijke deel waarmee het hele park voor publiek toegankelijk word.

1hk

De 5000 m2 kassen worden duurzaam verbouwd en bieden straks plaats aan duurzame ondernemers. Pioniers zijn nu al Lost Lemon,  Stadslandbouw De Nieuwe Akker en Nederlands Hout.  En op korte termijn komt daar ook horeca bij (Kweekcafé). De ondernemers voldoen aan een aantal eisen zodat de duurzame basis van de tuin in alles versterkt word.

Haarlemmer Kweektuin in transitie

Inmiddels is Stichting Haarlemmer Kweektuin opgericht en zij neemt in de loop van het jaar het gebied in erfpacht over van de gemeente. Samen met fondsen, vrijwilligers en ondernemers op het terrein zal de duurzame ontwikkeling steeds meer vorm krijgen. Het is een unieke kans om circulaire en duurzame ontwikkelingen zichtbaar te maken. Het biedt kansen voor inspiratie en innovatie, op het gebied van voeding, mobiliteit, energie, afval en samenwerking in de buurt. Een proeftuin voor de stad.

Nu al kun je gebruik maken van het “groene spreekuur” voor advies over bijvoorbeeld duurzame toepassingen, perma-cultuur en vergroenen van je tuin. Dat is een samenwerking van het Natuur en Milieu Centrum en andere organisaties uit de stad. En vinden er geregeld activiteiten plaats waar de buurt betrokken is (NL Doet, Geluksroute, Aanschuiftafel).

Deze nieuwe vorm van samenwerken vraagt om nieuwe spelregels, om vertrouwen en om heldere afstemming. Een klus én een uitdaging. Een kans voor gemeente en bewoners om participatie écht in de praktijk te brengen. Een huis bouw je alleen, maar een stadspark bouw je samen. Dit is de Haarlemmer Kweektuin in transitie.

Betrokken stadmakers
Adriaan van Boheemen
Voorzitter Stichting Haarlemmer Kweektuin
Francien van den Berg
Bestuurslid Stichting Haarlemmer Kweektuin
Karin Schot
Stadmaker, bestuurslid St. Haarlemmer Kweektuin
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Haarlem
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu