Het Ambachtshuis Brabant
Muntplein 16 & 17 , 5611 TZ Eindhoven

Het Ambachtshuis Brabant is opgericht in December 2013 om de belangstelling voor het eigentijds ambachtelijk vakmanschap & ondernemerschap te stimuleren. Vanuit hun achtergrond als opleiders merkten de oprichters Liesbeth Neef en Karin Vos dat de koppeling tussen (jonge) mensen en de ambachtseconomie beter kon.

‘We geven een nieuwe draai aan het traditionele leren en bieden zo als ‘regionale voordeur’ toegang tot meer dan 100 ambachten.’

Door voorlichting, maatwerkgesprekken, kleinschalige vakscholing, werk en coaching bij ondernemerschap aan te bieden op een laagdrempelige manier.

Ambachtslieden werken vaak in hun eigen atelier in de wijken of in MKB bedrijven. In de komende jaren gaan er heel wat met pensioen, en het is jammer om die kennis (ook van hobbyisten) en arbeidsplaatsen die daaraan verbonden zijn verloren te laten gaan. Naast het behouden van het traditionele vakmanschap middels het meester-gezel principe, stimuleren ze ook het gebruik van bijzondere combinaties, nieuwe technieken en inzichten om het ambacht weer nieuw (economisch) leven in te blazen.

ambachtshuis

Het unieke van het Ambachtshuis Brabant is dat ze er zijn voor alle ambachten, en alle mensen die nieuwsgierig zijn naar de mogelijkheden van ambachtelijk vakwerk. Heel breed dus en vooral drempelloos! Leeftijd, achtergrond of kennis doen er hier niet toe. Elke vrijdag kun je binnenlopen voor Open Atelierdag om kennis te maken en eventueel ook mee te doen. Ze zijn hun concept gestart in Brabant en neergestreken in Eindhoven, maar de aanpak blijkt zo succesvol dat inmiddels ook initiatieven worden uitgerold in meer gemeenten in Brabant en zelfs in andere provincies.


Bekijk hieronder een filmpje van De Fietsbrigade die zojuist is geopend bij Het Ambachtshuis! Hier kunnen mensen zelf aan hun fiets sleutelen.

Betrokken stadmakers
Liesbeth Neef
Oprichter Het Ambachtshuis Brabant
Karin Vos
Oprichter Het Ambachtshuis Brabant
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Eindhoven
Misschien vind je dit ook leuk
Trust
"Come as you are. Pay as you feel."
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu