Het einde van de wereld

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Het einde van de...

Het einde van de wereld

“En het begin van alles.” Eet ook goedkoop een hapje mee in de sfeer van een oude krakersbeweging.

Het einde van de wereld
Javakade 61 (aan boord van de Quo Vadis)
, Amsterdam

De vroegere vestiging van Het einde van de wereld lag echt enigzins aan de rand van ons bestaan: aan het water bij de Sumatrakade op het Java-eiland hield Amsterdam toch echt zo’n beetje op. Tegenwoordig is deze gezellige plek gevestigd op een boot aan de andere kant van het eiland; op de Quo Vadis aan de Javakade kun je elke woensdag en vrijdag heerlijk (en betaalbaar!) een vorkje komen meeprikken.Het oude gebouw aan de Sumatrakade. © Het einde van de wereld

Historie
Het einde van de wereld kent een lange geschiedenis. Al in 1984 vond zij haar oorsprong in het gebouw aan de Sumatrakade dat gekraakt werd door kunstenaars en oud Wyers-leden; zij moesten dat jaar hun locatie verlaten. Als snel werd ‘Het einde van de wereld’ opgericht: een hechte eetclub, een ‘unieke samenkomst’ met een mooi gebouw en een kantine, waar veel thema-avonden en filmweekenden georganiseerd werden en waar bovenal veel lief en leed gedeeld werd. Toen het gebouw in 1995 gesloopt moest worden, heeft het gezelschap met steun van de gemeente hun geliefde boot kunnen aanschaffen, die zij zelf helemaal gebruiksklaar hebben gemaakt.

Een drijvend restaurant
Tegenwoordig kun je op deze boot aan de Javakade elke woensdag- en vrijdagavond een biologisch hapje komen mee-eten. Het einde probeert zoveel mogelijk te recyclen en ook zijn er halve maaltijden te bestellen. De hele boot draait volledig op vrijwilligers. Het is altijd een gezellige boel; op vrijdagavond speelt er vaak een bandje en zo nu en dan zijn er thema- en dichtavonden. Iedereen is welkom en je wordt dan ook vergezeld door jong en oud, buurtbewoners, kinderen, toeristen en natuurlijk veel oud-krakers.

Een gezellige boel op de boot. © Het einde van de wereld

Ook is de plek te huur en een prima locatie om een feestje te geven. Er is een podium en diverse apparatuur en muziekinstrumenten zijn beschikbaar. Bel voor verhuurvragen even met Jacques: 06 2750 3159.

Op woensdag- en vrijdagavonden: bekijk eerst even het menu op de website, want iedereen eet wat de pot schaft. Vanaf 18:00 kun je al voor 8 euro aanschuiven, en een zogenaamd ‘toet’ kost 2 euro. Reserveren is niet mogelijk. Kom op tijd, want vol is vol!

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.