Het Landbouwbelang
Biesenwal 3 , 6211 AD Maastricht Maastricht

Dit artikel is geschreven door Francisco Marcos, bewoner van Maastricht en frequent bezoeker van het LBB

In een maatschappij waar ongegeneerde hebzucht niet meer de norm is; waar kunstenaars hebben begrepen dat het belangrijker is om kunst te delen dan er geld mee te verdienen; waar het gros van de jeugd tracht milieuvriendelijk te zijn en men verantwoordelijk bezig is met zijn voeding zou het Landbouwbelang een bedevaartsoord zijn. In Maastricht vind je een plek waar bewoners en gasten samenwerken om deze leefstijl te propageren.

Het Landbouwbelang is een enorm pand dat sinds april 2002 gekraakt is, gelegen tussen ’t Bassin en de Maas in het Boschstraatkwartier. Het pand was vroeger een oud graanpakhuis en –overslag, maar sinds april 2002 zelfbenoemd tot een culturele vrijplaats.

Landbouwbelang, Maastricht. © Bert Janssen.

Dagelijks vinden er activiteiten, bijeenkomsten en evenementen plaats. Elke maandag kun je tegen een kleine vergoeding door vrijwilligers gekookt veganistisch eten (en daarna jouw bord en bestek zelf afwassen); dinsdag vindt er een veganistische kookcursus plaats waarvoor je enkel de ingrediënten moet betalen; woensdag kun je naar de doorgeefwinkel, waar je kunt afgeven wat je niet meer nodig hebt zoals kleding, technologie of boeken en mag je zelf tot drie objecten gratis meenemen; donderdags zijn er concerten en vrijdags wordt door de Voedselbank voor zo’n 100 personen gekookt met groente en fruit dat anders door de supermarkten zou worden weggegooid. Daarnaast staan er ateliers, werkplaatsen, podia, keukens, een concertzaal en een expo hal ter beschikking voor burgerinitiatieven. Zo opende het Landbouwbelang mei dit jaar zijn deuren voor laagdrempelige exposities van eigen bodem tijdens Kunsttour 2015.

Als je door de gangen en ruimtes van het Landbouwbelang loopt proef je de gezamenlijke ideologie die er hangt. Men heeft minder nodig om gelukkig te zijn dan men in een door consumptie gedreven wereld wilt doen geloven. Regionaal biologisch bier wordt er geserveerd en recycleren is een pre waardoor je waarschijnlijk aan tafels en stoelen eet en zit die ouder dan jezelf zijn. Deze eigenschappen geven het Landbouwbelang zijn unieke persoonlijkheid en stijl waarmee ze bewijzen dat je ook met minder waardiger kunt leven.

LBB, Kunsttour 2013 © Bert Janssen

De ideologisch gedachtegoed van het Landbouwbelang is ook te zien bij het werk van de bewoners en ondernemingen die het Landbouwbelang steunen. Zo probeert bewoner Reinder van Tijen met zijn stichting Demotech – design for self reliance derdewereldlanden te helpen met ontwerpen te ontwikkelen die simpel te implementeren zijn met betrekking tot landbouw en sanitaire voorzieningen. Voor zijn werk is hij in 2008 onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In zijn atelier (alleen mogelijk in zo’n groot pand) staan grote prototypen en voorbeelden van alternatieve oplossingen voor verschillende problemen op het gebied van landbouw die je normalerwijze in achterbuurten van landen zoals Guatemala, Burkina Faso of India zult vinden.

© Bert JanssenDeze en nog meer prachtige foto’s van het Landbouwbelang zijn tevens te vinden op de site van fotograaf Bert Janssen.
Kom dus vooral langs bij het Landbouwbelang in Maastricht waar altijd iets te doen zal zijn!
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Maastricht
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu