De Kaasfabriek
Pettemerstraat 15 , 1823CW Alkmaar
0723690554
info@kaasfabriek.nl

De Kaasfabriek richt zich op het bevorderen van innovatie en het promoten van techniek en wetenschap in Alkmaar en omstreken. Het is een verbindende schakel tussen onderwijs, gemeente en bedrijfsleven: een hub voor een community van creatieve makers: jong, oud, onervaren, ervaren, hoog- en laagopgeleid, hobbyist, kunstenaar, ondernemer, leraar, student en professional. Ze zijn er voor makers. Er heerst een ongedwongen open karakter waar openheid, samenwerking, kennis delen, ‘learning by doing’ en ontmoeting centraal staan.

Het is dé plek om je droom te verwezenlijken. Een broedplaats voor productontwikkeling van de toekomst, voor start-ups en voor vernieuwing in het techniekonderwijs. De digitale werkplaats biedt creatieve makers, ondernemers en het onderwijs de mogelijkheid om zijn of haar idee of onderwijsdoel uit te werken en te realiseren.

De Kaasfabriek:

 • stimuleert creatieve makers – op een zo jong mogelijke leeftijd – om deel te nemen en bij te dragen aan de groeiende “open” bron van kennis en ervaring in techniek en wetenschap.
 • stimuleert open innovatie
 • richt zich op de promotie van techniek, wetenschap en het maken,
 • draagt als aanjager bij aan de vernieuwing van het techniek onderwijs
 • faciliteert het onderwijs in ruimte, kennis en digitale gereedschappen
 • enthousiasmeert kinderen in hun keuze voor wetenschap- en techniekonderwijs
 • zorgt voor verbinding tussen makers en de maakindustrie
 • adviseert en begeleidt makers om hun idee te vertalen naar prototype of product
 • ontwikkelt en programmeert vernieuwende maakactiviteiten in de Kaasfabriek of op locatie
 • biedt toegang tot een werkplaats met maakmachines

Kaasfabriek - Gesamtkunstwerk

De visie

Het uitbouwen van de Kaasfabriek als plek waar de community van creatieve makers op een zo jong mogelijke leeftijd – samen met professionals, studenten, onderwijzers en hobbyisten – deelt in en bijdraagt aan de groeiende bron van technische kennis en vaardigheden – open-source of zo nodig gesloten – in Alkmaar en omstreken.

De Kaasfabriek ontwikkelt zich tot een echte makersplek door:

 • Samen met de basisscholen willen we werken aan de nieuwe normen voor techniek in de klas. Hier gaat het onder andere over onderzoek, ontwerpen, programmeren en omgaan met moderne productiemachines. Uiteindelijk ga je de kinderen voorbereiden op beroepen die nog niet bestaan.
 • Het realiseren van “Lokaal 10”. Het centrale en ultieme doe lokaal met vaste openingstijden waar leerlingen en studenten kunnen werken aan hun projecten (van basisschool tot profielwerkstukken en HBO eindopdrachten. Tevens de plek waar docenten kunnen worden bijgespijkerd.
 • Faciliteren van een technische bibliotheek voor boeken en machines.

Strategie

Het doorontwikkelen en exploiteren van de Kaasfabriek | FabLab regio Alkmaar –  dat laagdrempelige toegang biedt tot kennis, een creatieve community en een werkplaats met digitaal aangestuurde productiemachines die productontwikkeling mogelijk maken. De Kaasfabriek biedt de community – een doelgroep van creatieve “makers” in Alkmaar en omgeving – een ruimte om te creëren, te experimenteren, te doceren en te leren.

De Kaasfabriek biedt een interessant programma met workshops, lezingen en bijeenkomsten om digitaal te leren ontwerpen, te werken met de machines en om uitgedaagd te worden om te creëren en te innoveren.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Alkmaar
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu