Lola Lik
H.J.E. Wenckebachweg 48 , 1096 AN Amsterdam

In het voormalige hoofdgebouw van de Bijlmerbajes in Amsterdam is eind januari een bijzondere creatieve broedplaats geopend: Lola Lik. In de hoge torens van het gebouw is een Asielzoekerscentrum (AZC), waar plek is voor ongeveer 1000 vluchtelingen. De ruimtes die beschikbaar worden gesteld zijn niet alleen voor Amsterdamse ondernemingen, ook de bewoners van het AZC kunnen er terecht om hun talenten te ontwikkelen. Het initiëren van een broedplaats naast een AZC is om – juist in tijden van angst en verdeeldheid – ruimte te bieden voor inspiratie en verbinding. 

Lola

In opdracht van Gemeente Amsterdam- Oost ontwikkelt LOLA (LeegstandOpLossers Amsterdam) de broedplaats. Het is een collectief van maatschappelijke organisaties die de omvangrijke leegstand in de stad aan de kaak stelt door met een alternatieve invulling te komen. Geen legen gebouwen midden in woonwijken, maar een bruisende plek met open karakter, waar buurtbewoners een kop koffie kunnen drinken, een evenement bezoeken of gewoon binnen komen lopen om elkaar te ontmoeten.

Lik

‘Lik’ verwijst niet alleen naar het Amsterdamse woord voor gevangenis, maar ook naar de mogelijkheid een nieuwe invulling aan een plek te geven: een lik verf. Ieder met een creatief, initiatiefrijk, ondernemend idee of ambacht wordt uitgenodigd om dit in Lola Lik uit te oefenen. In de ruim 9000 m² die beschikbaar is vestigen zich onder andere creatieve professionals, sociale ondernemingen en programmamakers. Veel van hen zullen een co-creatie aangaan met bewoners van het AZC of een leer-werktraject aanbieden. Anderen zullen zich meer richten op programma’s en evenementen in de broedplaats. Ook komt op deze unieke plek een publiek binnenplein met een restaurant, een pop-up bioscoop en nog veel meer moois. Uiteindelijk hoopt men een plek te creëren die inspireert tot ontwikkeling, naar werk leidt, dromen aanjaagt en innovatie stimuleert. Het is een publieke plek, de poorten staan open en iedereen is welkom!

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu