The Mandril Cultural and Political Centre
Cabergerweg 45 , 6219 PE Maastricht

Vanuit een onvrede met de beperkte mogelijkheden tot culturele en politieke participatie creëerden de mensen van Mandril een plek waar iedereen welkom is om actief bij te dragen aan de stad. Een openbare ruimte waar projecten worden gerealiseerd en ideeën ontstaan. Want iedereen heeft ‘the right to the city’, stelt hun manifest, en niet alleen als passieve consumenten maar als actieve deelnemers.

Omdat culturele activiteiten in de stad meestal gebaseerd zijn op het maken van winst en daarom ook entreeprijzen hanteren is culturele participatie gelimiteerd tot de mensen die het kunnen betalen. Om hier verandering in te brengen ontstond in 2009 in een gekraakt pand in de Boschstraat een levendige plek waar iedereen welkom werd geheten om projecten op te starten en ideeën op te doen én te realiseren binnen een fijne huiskamersfeer. Om de plek laagdrempelig te houden is de organisatie ervan niet commercieel ingericht. De evenementen zijn vrij toegankelijk voor iedereen en dit wordt mogelijk gemaakt door donaties van participanten maar bovenal door de hulp van velen vrijwilligers; ofwel Monkeys zoals zij hen liever noemen. Iedereen wordt aangespoord om het centrum te ondersteunen door zelf activiteiten te organiseren of mee te werken aan het opknappen van het gebouw. Zo wordt de ruimte door iedere deelnemer zelf vormgegeven.

© Tim

Helaas moest het centrum in april vorig jaar ruimte maken voor nieuwe herbestemmingsplannen maar gelukkig hebben zij een nieuw thuis gevonden aan de Cabergerweg waar de culturele vrijplaats Kunstfront al huisde. Er moet hier nog een hoop gebeuren aan het gebouw maar de activiteiten worden stug voortgezet. Je kunt er al terecht voor yoga en massages, films en theater maar ook voor discussieavonden en workshops. Neem is een kijkje in de agenda voor de geplande activiteiten. Of misschien is het wel gaan kriebelen zelf iets te organiseren: word dan ook een Monkey!

Bekijk hieronder  een tof filmpje om de sfeer te proeven.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Maastricht
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu