Podium Asteriks
Blokhuisplein 40 , 8911 LJ Leeuwarden

Podium Asteriks is een Leeuwarder podiuminitiatief dat zich richt op aanstormend talent. Al vijf jaar lang is Podium Asteriks een begrip in Leeuwarden. Inmiddels is het podium, om 3voor12 te citeren, niet meer weg te denken uit Leeuwarden. Het biedt wekelijks plek aan getalenteerde bands en acts uit Friesland en omgeving en vult deze optredens aan met aansprekende acts uit binnen- en buitenland. Vijf jaar geleden is Asteriks opgericht uit onvrede over het bestaande popcultuur (of juist het ontbreken hiervan) in Leeuwarden.

Asteriks organiseert een gevarieerd aanbod aan optredens in het voormalige gevangenis De Blokhuispoort. Toen het idee voor Asteriks opgevat werd, liepen de organisatoren tegen veel weerstand aan, de algemene opinie was dat een dergelijk initiatief in Leeuwarden nooit van de grond zou kunnen komen. Vijf jaar later trekt het podium een lange neus naar al haar criticasters en heeft het de toezegging om in ieder geval tot 2018 door te blijven gaan op de huidige locatie.

Bijzonder aan het podium is dat het volledig uit vrijwilligers bestaat. Dus zowel de directeur en barmedewerker verdienen hetzelfde, want ook de directeur doet het ook vanuit de liefde voor het vak.

Samen met het nieuw te ontwikkelen culturele centrum Neushoorn zorgt Asteriks dus ook de komende jaren nog voor vele avonden waarop de voetjes van de vloer kunnen. Het nieuwe podium biedt volgens directielid Koen Haringa geen concurrentie strijd maar een zee aan nieuwe kansen voor de stad: “We delen dezelfde visie en hebben veel gesprekken over hoe we Leeuwarden een aantrekkelijkere stad kunnen maken voor bands”.

Voorlopig lijkt de ‘gezapige popcultuur’ in Leeuwarden zoals die vijf jaar geleden een aanleiding was voor het oprichten van Asteriks, voorgoed verleden tijd!

Betrokken stadmakers
Sjoerd Bootsma
Artistiek director, cultureel adviseur en producer
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leeuwarden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu