Samentuin de Mariahof
Wijkpark de Horst , Den Haag

Midden in de Mariahoeve ligt een groene wijkpark de Horst, met wel een heel bijzonder stukje stadslandbouw; Samentuin de Mariahof. Op deze plek werken wijkbewoners, Resto VanHarte en scholen samen aan het onderhoud.

Iedereen is welkom om mee te doen en te delen in de oogst. Het is ook echt een gezamenlijke tuin zonder eigen stukjes, waarin gewerkt wordt met biologische vruchtwisseling. Gelegen in een groen parkje is het een fijne en schone plek om samen gewassen te telen en van elkaar te leren. En het leuke van een samentuin is; je kan onbezorgd een keer op vakantie want de tuin onderhoud je samen!

In de Mariahof staan sinds het najaar van 2013 bijenkasten, geschonken door Aegon. Het eerste jaar was het vooral even oefenen maar wel met heerlijke honing als resultaat. Dit jaar doet de kersverse imker regelmatig verslag van het wel en wee van de bijen op dit weblog.

Imker Theo

Ook het initiatief van het buurtcomposteren door de CompostBakkers is hier geboren. Mensen komen hun gft naar de tuin brengen zodat er hier weer compost voor de tuin van kan worden gemaakt. Met goede inzamelbakken en informatie gaat dit al reuze goed! Daarnaast worden er regelmatig activiteiten in het park georganiseerd zoals picknicks met een houtgestookte pizzaoven en een schoonmaakactie van het park op Keep It Clean-Day.  Ook kun je hier eten delen en proeven op Wereldvoedseldag en er zijn regelmatig kinderactiviteiten.

10710667_350764045083477_1989595583891368800_n

En zo bouwen we een web van groene activiteiten en stimuleren we de kringloop in de eigen buurt. De inrichting en het beheer van het wijkpark waar de Mariahof in ligt is ook iets waarvoor we contact hebben gehad met de gemeente. Samentuin De Mariahof is een samenwerking tussen Stichting de Tuinen van Mariahoeve , Resto VanHarte, Basisschool De Vuurvlinder en The British School.


Om een indruk te krijgen van de samentuin kun je hier de uitzending bekijken over de samenwerking met RestoVanHarte, Basisschool de Vuurvlinder. Of dit filmpje eerder in 2014:

Betrokken stadmakers
Jan Morsch
Van Stichting De Tuinen van Mariahoeve
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Den Haag
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu