SkatePlaza
Hospitaaldreef , Almere

Op zaterdag 10 oktober was het opeens druk onder de verhoogde busbaan in het centrum van Almere. Tientallen skateboarders en inline-skaters probeerden de schansen en lumps uit op het SkatePlaza. Bij de opening liet een demoteam zien wat er allemaal mogelijk is op het parcours. Mooi om te zien dat het centrum van Almere aantrekkelijker is geworden voor een actieve doelgroep: jongeren.

SkatePlaza is een 700 meter groot skatepark dat door ontwerper SkateOn samen met een groep skaters is gemaakt. Conceptstore Hard Bitten & the Others, diverse jongeren(organisaties) en welzijnsorganisatie De Schoor hebben hard gewerkt om de realisatie mogelijk te maken.

Met de skaters is afgesproken dat zij de gemeente helpen met het beheer van de SkatePlaza. Stichting Care4u zorgt er samen met de skaters en de hierboven genoemde organisaties voor dat het skatepark schoon blijft. Zij gaan ook skate-evenementen organiseren.

© SkatePlaza Almere

Er was al lang behoefte aan een skatepark in het centrum. De betrokken jongeren hebben zich vijf jaar ingezet om een skatepark in het centrum van Almere te realiseren. Eind 2013 kwam er opeens een mogelijkheid om met die droom aan de slag te gaan.

Oudejaarsdag 2013-2014

SkatePlaza is mede gefinancierd van het geld dat jongeren hebben ‘verdiend‘ tijdens de jaarwisseling op 31 december 2013. Jongeren bedachten initiatieven om de schade van vandalisme tijdens de jaarwisseling te helpen beperken. Bijvoorbeeld door prijskaartjes te plakken op vandalisme gevoelige objecten en voorlichting te geven aan jongeren. Onder leiding van de Jongeren Veilig Stadshart Almere (JVSA) is zo 15.725 euro bespaard door minder schade dan het jaar daarvoor. Dit bedrag is door de gemeente in het skatepark gestoken.

© Stadsambassade Almere

Eigen plek voor hang & skatejongeren

De JVSA wilde voor jongeren een ‘eigen’ plek in het stadscentrum. Het platform bestaat uit jongeren die regelmatig gebruik maken van het stadscentrum. Deze jongeren komen uit allerlei subculturen en hebben verschillende achtergronden. Zij vertegenwoordigen alle ‘hangjongeren’ uit het stadshart.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Almere
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu