The HUB
Vestdijk 25 , 5611 CA Eindhoven

In Eindhoven en omgeving zijn de laatste jaren steeds meer internationals neergestreken. Inmiddels zijn het er zo’n 20.000. Ze werken bij de grote internationale bedrijven of volgen les aan een van de opleidingen in de stad. Op het werk of op de opleiding lukt het vaak wel om je draai te vinden, maar hoe zit dat buiten het werk?

Er bleek behoefte aan een eigen plek in de stad waar deze internationale club mensen (en hun gezinnen) in een open sfeer hun eigen activiteiten kunnen organiseren en elkaar kunnen ontmoeten. Uiteindelijk vooral ook samen met de ‘locals’. Een plek waar ze zich thuis kunnen voelen, waar muziek te beluisteren is of taalles wordt gegeven. En waar ze samen met andere internationals de nieuwe cultuur en omgeving kunnen verkennen waarin  ze terecht zijn gekomen.

Midden in het centrum vond Joost van Dijck hiervoor een geschikte plek in een voormalige Ford garage op het VDMA terrein.

 THE HUB is een soort buurthuis voor ‘internationals’. Sinds de start in 2009 zijn we organisch gegroeid en nu zoeken we steeds meer aansluiting met de lokale netwerken in de stad.

Op de begane grond is een grand café gemaakt, en een podium voor optredens. In de kelder is gezorgd voor daglicht, en is een lounge plek ingericht, en een plek voor yogalessen. Het gebouw heeft 17 jaar leeg gestaan, en nu het langzaamaan weer opnieuw wordt ingericht wordt alles zoveel als mogelijk terug gebracht in de originele staat. Alles gebeurt zo veel mogelijk met hergebruikte materialen, en met de hulp van heel veel vrijwillige handen. Toen de bibliotheek Eindhoven er voor koos om haar internationale verzameling boeken af te stoten, vonden die hier ook een goede nieuwe bestemming. Een veelzijdige ontmoetingsplek dus voor internationals en locals!

hub2

Betrokken stadmakers
Joost van Dijck
co-founder the hub
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Eindhoven
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu