Voorheen de Gemeente (VHDG)
Blokhuisplein 40 , 8911 LJ Leeuwarden
06 41472428
contact@vhdg.nl

In 1999 werd in een voormalig kerkgebouw VHDG opgericht; vandaar de naam ‘Voorheen de Gemeente’. Deze naam zet je wel een beetje op het verkeerde been. Het gaat deze stichting namelijk om kunst.

Dit kunstenaarsinitiatief wil een impuls geven aan de beeldende kunst in Friesland en een podium bieden aan lokale, nationale en buitenlandse kunstenaars. Met uitdagende projecten op wisselende locaties proberen zij een breed publiek aan te spreken. Deze betrokkenheid met de bezoekers is namelijk erg belangrijk. VHDG zoekt juist die verbinding met het publiek in plaats van zich af te wenden onder een soort l’art pour l’art motto.

Een bijzonder project vond bijvoorbeeld vorig jaar plaats: VHDG/SRV. Deze afkorting is minder verwarrend; het gaat inderdaad om zo’n rijdende supermarkt. Maar dan nu omgebouwd tot rondreizend kunstatelier. Met een topsnelheid van 25 km/u reed videokunstenaar Teun Vonk het platteland door om ook hier het publiek bij kunst te betrekken. Als tijdelijke buurtbewoner dook hij het lokale leven in. Hij liet zich voor zijn werk inspireren door de mensen en situaties die zijn pad kruisten. De lokale bewoners waren daarbij niet alleen het onderwerp maar speelden ook de hoofdrol. Bekijk hierboven een (Fries!) filmpje van de start.

Na een maand werden de resultaten gerepresenteerd in de Blokhuispoort, het culturele hart van Friesland en nu tevens de vaste expositieruimte: KADER. Hier is sinds kort non-stop werk te zien van nationale en internationale kunstenaars, ondersteund door Stichting DOEN. Neem vooral eens een kijkje naar wat Leeuwarden te bieden heeft!

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leeuwarden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu