Wijken voor Kunst

  1. Home
  2. /
  3. Arnhem
  4. /
  5. Wijken voor Kunst

Wijken voor Kunst

Culturele manifestaties in Klarendal, Sint Marten, Spoorhoek en Sonsbeekkwartier

Wijken voor Kunst
Sonsbeeksingel 151
, 6822 BM Arnhem, Arnhem

Wijken voor Kunst organiseert elk jaar een tweedaags evenement van culturele manifestaties – van beeldende kunst tot dans, theater en muziek – en vormt een cultureel netwerk van en voor kunstenaars, culturele ondernemers, creatieve bewoners en instellingen in de wijken Klarendal, Sint Marten, Spoorhoek en Sonsbeekkwartier in Arnhem.

Wijken voor kunst zet zich in voor belangenbehartiging van kunst en cultuur in vier Arnhemse wijken, en probeert zich zo breed mogelijk te oriënteren. Zij geloven dat dit initiatief belangrijk is voor de wijken omdat het zorgt voor levendigheid en kleurrijkheid en daarnaast de vele kunstenaars die in deze wijken wonen zichtbaar maakt. Dit proberen zij tot stand te brengen dor dwarsverbanden tussen bewoners en kunstenaars, amateurs en professionals te zoeken. Kwaliteit van creatieve producten is niet het einddoel; in plaats daarvan staan communitybuilding en de kwaliteit van kunst en cultuur zelf centraal, om daarmee de leefbaarheid van de wijken te vergroten.

© Wijken voor Kunst

Het doel van deze dwarsverbanden is een duurzame samenwerking tussen verschillende groepen in  kunstprojecten die met de geschiedenis van de wijk te maken hebben. Er wordt dus een belang aan lokaliteit aan gehecht die Wijken voor Kunst probeert te realiseren.

© Wijken voor Kunst

Daarnaast ondersteunen en initiëren Wijken voor Kunst projecten met een cultureel karakter; naast zelf jaarlijks culturele manifestaties te organiseren, adviseren en ondersteunen zij ook andere initiatieven. Daarmee proberen zij te dienen als aanspreekpunt voor kunstenaars en initiatieven, organisaties en instellingen en als platform voor interactie tussen al deze partijen te fungeren. Zo functioneren zij als mediator tussen de gemeente, wijkopbouwwerk, woningbouwverenigingen en de bewoners en kunstenaars, om te voorkomen dat lokale gebiedsontwikkelingen volledig top-down gebeuren. Volg hier de laatste updates over de activiteiten van dit spannende initiatief!

© Wijken voor Kunst

© Wijken voor Kunst

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.