Alkmaar

AlkmaarEnergie

Lokaal voedsel? Lokale energie zelfs!

AlkmaarEnergie is een energiecoöperatie, een burgerinitiatief voor en door Alkmaarders. Het doel is om zelf zo veel mogelijk duurzame energie op te wekken in Alkmaar, zodat niemand meer afhankelijk hoeft te zijn van (buitenlandse) energiereuzen.

Energie opwekken doen we het liefst in de eigen omgeving, zodat het geld in de gemeenschap blijft en de lokale economie wordt versterkt!

Op dit moment werken we aan een zonnedak op de Stadswerf, het bedrijfspand van Stadswerk 072. Maar op de spanten van HAL 25 en op het dak van Hortus Alkmaar hebben we al het één en ander liggen. Energie opwekking is belangrijk, maar besparen van energie net zo! Daarom richten onze initiatieven zich ook op energie besparen en kunnen we alle informatie geven die nodig is om je huis bijvoorbeeld helemaal energie neutraal te maken. Aldus Marcel Elswijk – oprichter en voorzitter

Alkmaar Energie neemt energie ook figuurlijk. Ze werken samen met Wijkonderneming de Rietschoot aan een meer circulaire economie. Dat soort wijkondernemingen kunnen volgens Marcel een hele belangrijkste rol spelen. Ze kunnen, meer dan nu het geval is, initiatiefnemer zijn van sociaal maatschappelijke projecten en een plek bieden waar kennis en kunde wordt uitgewisseld. Dat levert een gezonde wijkeconomie op en dat biedt aan alle inwoners van die wijk enorme kansen! Samen met de Rietschoot gaat AlkmaarEnergie de komende tijd een aantal energieke plannen uitwerken die tot doel hebben om de economische positie van Koedijk te versterken en zo geldstromen om te buigen. Te beginnen bij de geldstroom ‘Energie’: van externe vervuilende energie opwekkers naar een groene, gezonde en lokale coöperatie. Van grijze naar groene stroom, van (inter)nationaal naar lokale opwekkers, die ook nog eens kunnen concurreren met een energiereus als NUON.

Enthousiast geraakt? Dat snappen wij.

Voor €25,- per jaar steun je AlkmaarEnergie én verduurzaming van onze regio. Alkmaarse energie zelf thuis? Ook dat kan. Bekijk de website voor meer informatie.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Alkmaar
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu