Leeuwarden

Beestieboys op bezoek bij koe Janneke

Voedselketen onder de loep

Een aantal dagen voordat de Stadexpeditie door Leeuwarden plaatsvond waren Tim den Besten en Nicolaas van Veul van het NPO3 kinderprogramma Beestieboys ook bij boer Jaring Brunia op bezoek. Dit om de laatste dagen van Koe Janneke mee te maken. Koe Janneke was aangekocht door het festival Welcome To The Village om zichtbaar te maken waar ons voedsel vandaan komt. De koe is bij de jonge en ambitieuze Boer Jaring Brunia opgegroeid, een boer die zijn bedrijf op een andere manier runt dan andere boeren. Hij wil zo dicht als mogelijk bij de natuur blijven, kleinschalig en zonder vervuilende input.

- Boer Jaring Brunia vertelt zijn verhaal tijdens de Stadexpeditie

De aflevering van Beestieboys laat goed zien hoe ver weg wij verwijderd kunnen zijn van onze eigen voedselconsumptie. Een soortgelijk project (de Tostifabriek) in Amsterdam maakte de nodige tongen los, en ook het verhaal koe Janneke heeft de gemoederen goed bezig gehouden.

“Dat was wel waarom we dit doen. Weten waar je vlees vandaan komt.”

– Nicolaas tegen een emotionele Tim.

Vanuit de wei van Boer Jaring, via een ambachtelijk slachthuis om daarna op de borden van honderden bezoekers van Welcome To The Village te verschijnen. Het programma is een mooi document dat laat zien wat het met je kan doen als je met je eigen ogen ondergaat hoe onze voedselketen in elkaar steekt.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Leeuwarden
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu