Rotterdam

De Stoep

Ontmoetingen tussen huis en straat

Het is misschien wel de meeste vanzelfsprekende ruimte in de stad, de stoep. Maar krijgt het ook de aandacht die het verdient?

In de afgelopen jaren werken denkers en doeners aan een betere ‘beleving’ van steden. Wandelen en fietsen winnen terrein ten opzichte van de auto. Autoluwe winkelstraten, brede stoepen, bijzonder straatmeubilair en goed functionerende plinten. Maar welke rol is daarin weggelegd voor de stoep? Als we kijken naar woonbuurten in de stad, dan wordt er nog relatief weinig aandacht besteed aan de kwaliteit van de stoep. Lege stoepen met hier en daar een verdwaalde stokroos die tegen de gevel aangroeit. Op sommige plekken maken bewoners er wel wat van. Geveltuinen met kleurrijke bloemen, bankjes, potten met planten en allerlei andere persoonlijke spullen. Wat is de waarde van deze inrichtingen door bewoners? Wat betekent het voor straat en stad?

In het boek ‘DE STOEP. Ontmoetingen tussen huis en straat’ wordt de Hollandse stoep in zijn veelvoud getoond.

De stoep is het domein waar een prettige en gezonde stad begint. De stoep is een overgangsgebied tussen huis en straat waar sociale contacten tussen bewoners plaatsvinden en de uitstraling van de straat voor een belangrijk deel wordt bepaald. Een succesvolle stoep ontstaat echter niet zomaar. Vooral niet nu overheden en woningcorporaties zich bezinnen op hun taken en meer en meer wordt gevraagd van andere partijen en bewoners. De stoep laat zien dat deze ontwikkelingen juist voor de overgangsgebieden in de stad nieuwe kansen bieden.

Aan de hand van interviews, casestudies in binnen- en buitenland, essays en een analyse van ruim 6000 Rotterdamse straten beschrijft het boek ‘DE STOEP’ de drijfveren van mensen om van de stoep een eigen plek te maken.

Betrokken stadmakers
Sander van der Ham
Urban Psychologist at Stipo
Eric van Ulden
member at STEK de stadstuinwinkel
Daniel Heussen
co-owner at DE ecotecten
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Rotterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu