Amsterdam

Eigenzinnig

Ze waren er altijd al in Nieuw-West, maar hebben nu ook een titel: Stadmakers

Ze staan niet graag in de schijnwerpers, ze vragen nauwelijks om aandacht of hulp, ze hebben een passie en gaan ervoor. Zij verzetten bergen met werk en bewijzen daarmee de stad en haar bewoners een grote dienst. Zes van hen worden in deze editie van Eigenzinnig, het magazine van bewonersorganisatie Eigenwijks, in het zonnetje gezet, als blijk van waardering voor wat zij en die vele andere stille krachten voor Amsterdam en in het bijzonder Nieuw-West betekenen.

Lees bijvoorbeeld het verhaal van Lahcen Farah, die in 2004 ontmoetingen voor ouderen organiseerde onder de naam Marokkaanse Ouderensalon (MOs). Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot een volwaardige stichting waar mensen van allerlei leeftijden en afkomsten bij elkaar komen: “Het wordt misschien tijd om de naam aan te passen.” Het verbinden van verschillende groepen bewoners is Lahcen’s grootste doel.

Christiane Baethcke is een van de langstzittende redacteuren van buurtkrant GaSet. Christiane: “Een buurtkrant is een waardevol orgaan dat zorgt voor versterking van het saamhorigheidsgevoel in de wijk en een plek waar je je mening kunt ventileren.” Daarnaast heeft ze ook een passie voor de natuur die ze bijvoorbeeld overbrengt door middel van workshops in de Natureluur.

Als iemand een vrijwilliger in hart en nieren is, dan moet dat Goof Schönberg zijn. Hij heet al talloze functies bekleed in Nieuw-West, en verzorgt nu de technische dienst van het Van Eesterenmuseum en bewonerscoöperatie Westside. Goof: “Ik zet me in voor de buurt uit eigenbelang hoor! Als het in de buurt goed gaat, gaat het mij ook goed.”

In Nieuw-Sloten is Cerezio Kind een bekende. Hij geeft kookworkshops in buurtcentrum The Matrixx en beoordeelt aanvragen van wijkinitiatieven die gericht zijn op jongeren en kinderen. Deze activiteiten moeten voor iedereen in de buurt toegankelijk zijn. Voorbeelden van deze initiatieven zijn een editie van Kids Got Talent en een Oud en Jong Diner. “Ik organiseer niet alles zelf natuurlijk, maar als ik er bij kan zijn, dan ben ik er hoor.”

Nog zo’n actieve buurtbewoner is Samira Dahman. De eerste activiteit die ze organiseerde was een buurtfeest met springkussen en eten in Osdorp. Dat bleek de juiste formule om tot dan toe onbekende buren met elkaar in contact te laten komen. Dit smaakte naar meer, en zo nam ze het initiatief om een huiskamerproject te starten, het Brisseltje. Een bruisende multiculturele plek.

Deze bij lange na niet volledige rij Stadmakers uit Nieuw-West wordt gesloten door Tamar Frankfurther. Ze woont in Sloten en maakt zich hard voor de belangen van dit dorp. Zo maakte zich hard voor het behoud van de Vrije Geer, een klein natuurgebiedje tussen Sloten en Nieuw-Sloten. Op dit moment houdt ze zich bezig voor het terughalen van drie weggevallen bushaltes in haar dorp. “Ik doe dit voor ouderen die hun zelfstandigheid zo verliezen.”

De genoemde Stadmakers zijn van alle leeftijden en achtergronden, en gepassioneerd over hun (vrijwilligers)werk. Laat je inspireren door hun verhalen!

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu