Apeldoorn

Handreikingen voor ruimtelijke kwaliteit

Het bereiden van een landschap doe je met liefde en kennis van zaken

Het Apeldoornse landschap is veelzijdig en indrukwekkend. De eindeloze bossen van de Veluwe, de weidse enken bij Beekbergen, de slingerende beekdalen bij Wenum en Wiesel of de harmonische landgoederen van Het Woudhuis en Ter Horst. Omdat de karakteristieke verschillen van het Apeldoornse landschap dreigen te verdwijnen neemt landschapsarchitect Harro de Jong de lezer mee naar de keuken van de landschapsarchitectuur. Hij bespreekt de verschillende landschapstypen als gerechten, gaat in op de ingrediënten ervan en draagt vervolgens recepten aan voor het bereiden van gevarieerde en karaktervolle landschappen. We willen immers niet alle dagen stamppot. Koken doe je met liefde en met kennis van zaken. Het ‘Groot Apeldoorns landschapskookboek’ is een smaakvolle handreiking voor ruimtelijke kwaliteit. Met aanstekelijke beschouwingen en nuttige tips voor alle schaalniveaus – van bosperceel tot voortuin.

Naast de ‘Grote’ versie is er ook een ‘Kleine’ versie van dit boek. Uddel, Hoenderloo, Radio Kootwijk, Hoog Soeren, Wenum-Wiesel, Beemte, Beekbergen, Lieren, Oosterhuizen, Loenen, Zilven, Veldhuizen, Klarenbeek. Maar liefst dertien dorpen telt de gemeente Apeldoorn en allemaal hebben ze een eigen sfeer, een eigen historie en ligging. De ruimtelijke kwaliteit hangt er samen met het dorpse karakter. Maar hoe benoem je dat en hoe kun je het behouden en ontwikkelen? Welke aspecten spelen bijvoorbeeld een rol bij nieuwbouw of bij de inrichting of aanpassing van het groen?

Net als het ‘Groot Apeldoorns Landschapskookboek’ is het ‘Klein Apeldoorns dorpenkookboek’ een handreiking voor ruimtelijke kwaliteit. Met de ingrediënten die worden behandeld kunnen smaakvolle en gevarieerde gerechten worden gemaakt. Door professionals en vooral ook door de bewoners zelf.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Apeldoorn
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu