Amsterdam

‘In geouwehoer kun je niet wonen’

Het leven van Jan Schaefer

Door zijn charisma en onorthodoxe methoden is oud- wethouder en staatssecretaris Jan Schaefer nog altijd een fenomeen. Eind maart 2017 verscheen zijn biografie, geschreven door Louis Hoeks. Hoeks koos voor een journalistieke aanpak om het persoonlijke en politieke leven te beschrijven van Schaefer, een ‘ongeschoolde bakker die vanuit zijn gevoel de elite een lesje leerde’.

‘Geparfumeerde drollen’, noemde hij ze. Academisch geschoolde bestuurders die vastgeroest zitten in het bureaucratische politieke stelsel. Schaefer staat bekend om zijn gedurfde uitspraken en hield geen blad voor de mond. ‘In geouwehoer kun je niet wonen’, is misschien wel zijn meest bekende uitspraak, en typerend voor zijn rol in de sociale stadsvernieuwing van Amsterdam. In recordtempo werd er onder Schaefer als wethouder gerenoveerd en gebouwd in de velen vervallen buurten van Amsterdam. Na de Nieuwmarktrellen in 1975 was de woningbouw in Amsterdam in het slop geraakt en trokken mensen massaal naar Purmerend en Almere. Schaefer kwam op precies het goede moment terug uit Den Haag, waar hij tot 1977 staatssecretaris Volkshuisvesting was, en bracht Amsterdam als wethouder zijn allure weer terug.

”Is dit beleid, of is er over nagedacht?”

In de biografie wordt ook een andere kant van hem belicht. Hij kon erg chagrijnig zijn en tegen zijn medewerkers flink tekeergaan. “Als hij iemand niet mocht, was hij onmogelijk om mee om te gaan,” zegt Hoeks. Ook zijn vrouw Dineke had het soms zwaar te verduren. Ze regelde alles voor Schaefer maar kreeg er niks voor terug. Ook ging Schaefer nogal eens vreemd.

”Ik ben geen socialist geworden door het lezen van boeken”

© Hollandse Hoogte

Op levende wijze vertelt deze biografie hoe Schaefer in de Pijp eerst een in ludieke acties gespecialiseerde buurtactivist werd, vervolgens een bliksem carrière in de PvdA maakte en ten slotte uitgroeide tot een razend populair politicus in spijkerpak.

Betrokken stadmakers
Louis Hoeks
Redacteur bij het FD en biograaf Jan Schaefer
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu