Nijmegen

Met de wind door je haren

Cycling Without Age helpt ouderen weer het zadel in

In 2012 ontmoette de Deense Ole Kassow de 97 jaar oude Thorkild, die elke dag op een bankje voor het verzorgingshuis van de zon genoot, naast hem zijn rollator. Ole bedacht dat de man het vast miste om op de fiets te kunnen stappen.

Deze gedachte liet hem niet meer los. Hij besloot een riksja te huren en reed onaangekondigd naar het lokale verzorgingshuis om de bewoners een gratis ritje aan te bieden. De volgende dag werd hij gebeld: ‘Kun je misschien terugkomen? De andere bewoners willen ook.’ In de weken die volgde fietste Ole langs plekken waar de ouderen vroeger woonden en werkten. Soms voelde het alsof hij in een uur fietsen een heel leven door peddelde, als een soort magische tijdreis.

Dorthe Pedersen, consulent Zorg en Samenleven, was ook onder de indruk van Ole en zijn riksja-avonturen met de ouderen. Samen schaften ze nog vijf riksja’ s aan en startte Cycling Without Age. Het initiatief is actief in verschillende plaatsen in Denemarken en Noorwegen, met ruim 300 riksja’ s en meer dan 2000 vrijwilligers. Het fenomeen is inmiddels ook overgewaaid naar 18 andere landen.

In Canada en Duitsland wordt al langer gebruik gemaakt van custom built fietsen die speciaal ontworpen zijn voor fietstochten met ouderen en mensen met beperkte mobiliteit. De fietsen worden inmiddels ook gebruikt bij de behandeling van milde depressie; de tochtjes hebben een positief effect op ouderen met depressieverschijnselen en dementerenden die agressief gedrag vertonen.

In Nederland maken de bewoners van het Nijmeegse zorgcentrum Nieuw-Doddendaal de komende weken als eerste fietstochten met riksja-piloten van het Cycling Without Age programma. Het idee is om passagiers, die door leeftijd, mobiliteit en/of sociale omstandigheden weinig meer buiten komen, weer eens de wind door hun haren te laten voelen. Ook kunnen ze weer op plekken komen waar zij graag nog een bezoek aan willen brengen. En bovendien is het een moment van ontmoeting; ontmoeting met de mede-passagier, met de riksja-piloot en de buitenwereld. Ook in Amersfoort en Maastricht zullen binnenkort riksja’s te zien zijn.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Nijmegen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu