Nederland blind voor grensoverschrijdende ziekten?

Gezondheidsvraagstukken in Amsterdam and Nairobi

Als het om gezondheid gaat, hebben inwoners uit Amsterdam en Nairobi meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht denkt. Wist je dat in ontwikkelingslanden vier keer zo veel mensen overgewicht hebben als 30 jaar geleden? En dat voor vrouwen in sub-Sahara Afrika baarmoederhalskanker inmiddels de belangrijkste vorm van kanker is omdat het niet tijdig wordt behandeld?

Ook veel andere gezondheidsvraagstukken hebben een grensoverschrijdend karakter. SARS, MERS, vogelgriep en Ebola; ziekten die ver weg leken, kunnen ineens dichtbij komen. Ziekten kunnen via mensen maar ook via dieren of besmet voedsel ‘meereizen’.  Slechte gezondheidsvoorzieningen in ontwikkelingslanden lijken misschien ver-van-ons-bed, maar Ebola heeft heel duidelijk laten zien dat als een ziekte in West-Afrika niet in de kiem wordt gesmoord, het risico ook groter wordt dat de ziekte zich naar andere delen van de wereld verspreidt.

Toch krijgt grensoverschrijdende gezondheid weinig aandacht in het Nederlandse beleid. Dat is opmerkelijk, omdat grensoverschrijdende gezondheidsvraagstukken, zoals antibiotica resistentie, toenemen. Het is ook opvallend, omdat andere Europese landen al jarenlang een samenhangend beleid hebben op het gebied van grensoverschrijdende gezondheidsproblemen. Nationale gezondheid krijgt bovendien wel veel aandacht en één vijfde van het overheidsbudget gaat naar de zorg.  De aandacht voor grensoverschrijdende gezondheid steekt daar schril tegen af.  Nederland is een open handelsland en is daarom kwetsbaar omdat veel handelsstromen én mensen Nederland in en uitgaan. Aandacht voor mondiale gezondheid is daarom extra belangrijk, zo stellen deskundigen. Daarnaast heeft Nederland ook veel te bieden omdat we veel kennis in huis hebben en belangrijke bedrijven herbergen die zich richten op gezondheid. Zo is ons gezondheidssysteem met verplichte verzekeringen één van de beste ter wereld en ontbreekt het in veel landen juist aan goede gezondheidssystemen. Nederland zou die kennis dus meer kunnen verzilveren.

Vandaag op Wereldgezondheidsdag publiceert Kaleidos Research haar rapport ‘Health has no borders’. Het rapport zoomt in op de vraag hoe mondiale gezondheid op de agenda staat en leeft onder Nederlanders.

Vanaf vandaag start Kaleidos Research ook een ‘aandachtsmaand’ voor mondiale gezondheid met als hashtag #overalgezond. Hiervoor is een korte animatievideo  gemaakt die in één minuut uitlegt hoe wij in Nederland allemaal te maken hebben met (on)gezondheid wereldwijd. Op OneWorld.nl start bovendien een blogserie over mondiale gezondheid. De ‘aandachtsmaand’ wordt afgesloten op 27 mei met het debat ‘Health in the City’ in samenwerking met  OneWorld. Dit is een onderdeel van de week van de transitie in de zorg in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Wetgeving Zorg
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu