Permanent Beta is de toekomst van het onderwijs

  1. Home
  2. /
  3. Rotterdam
  4. /
  5. Permanent Beta is de...

Permanent Beta is de toekomst van het onderwijs

Op 13 november werd voor de 7e keer de landelijke Permanent Beta dag gehouden. Het evenement verbindt techniek en wetenschap met kunst en is voor iedereen die zich aanmeldt geheel gratis. Omdat Permanent Beta te gast was op een school werd ook een hackathon ‘Slimmer Leren’ georganiseerd, aangevoerd door Johan Groenen. Professionele programmeurs gingen samen met leerlingen nadenken over slimme apps om leren leuker en effectiever te maken. Nynke Schaaf was er bij en deelt haar gedachten op ons digitale platform.

De opening van de Permanent Beta dag gaat met een mini aria uit de parelvissers van Puccini, live gezongen door Isabelle Scholte. Ze neemt in 2 minuten de toeschouwers die ademloos staan te kijken mee naar een nieuwe dimensie (zie filmpje). Het is het startsein voor een lekkere dag vol met goed gevulde leslokalen met jonge en oude mensen die de hele dag hun ogen, oren en hart wagenwijd openstellen. Het programma is zeer interessant en onwijs toegankelijk en de ene na de andere uitvinding wordt door de kinderen van Het Lyceum Rotterdam verorberd. Het motto van de dag is Caring is Sharing en Every master was once a disaster”. Zo zijn er lessen over drones, bitcoins, het produceren van YouTube shows, over de toekomst van energie, leven vanuit je hart en anders organiseren met hulp van part-up, de natuurlijke stad en de stad Rotterdam in Minecraft. De locatie sluit naadloos aan bij de energie van Permanent Beta: een perpetuum mobile van kennisdeeltjesversnellers voor sociale innovatie.

Wat is eigenlijk Permanent Beta?

Om het woord te begrijpen moeten we de programmeurwereld induiken, ook Permanent Beta is ontstaan in het ecosysteem van de nerds, waar we trouwens al zoveel aan hebben te danken dat er wel eens een standbeeld voor “De Anomieme Nerd” (onzijdig m/v s.v.p!) opgericht mag worden in 1 van de vele steden die Nederland rijk is. In programmeertaal hebben we een beta versie, die versie is nog niet definitief, maar daarin wordt het computerprogramma getest, alvorens het live gaat. Permanent Beta is een toestand van altijd proberen en experimenteren, het zgn. tinkering. Tinkering betekent letterlijk prutsen. Innoveren, een product ontwikkelen, een vak leren – simpelweg door er allemaal maar gewoon mee te beginnen. Geen masterplan, geen handboek. Trap niet in de goed getrainde pitches en de gladgestreken glossies: het begint met aankloten. Tinkering zijn we verleerd door alles strak te plannen – op het werk, op school, zelfs thuis. Maar tinkering komt terug omdat we het nodig hebben. 1 van de belangrijkste skills in de nieuwe makereconomie, en daarom zo leuk dat jong en oud op de Permanent Beta dag zijn afgekomen. Permanent Beta brengt in ieder geval al jaren mensen samen om kennis te delen over technologie, wetenschap en kunst. Het werd 2 jaar geleden bedacht door 3 jongens, die inmiddels mannen zijn geworden: Martijn Asslander, Jan Henk Bouman en Peter Ros. De legende is dat zij samen op een berg in Oostenrijk bij een kampvuur zaten en mijmerden hoe gaaf het niet zou zijn wanneer alle kennis en inzichten vanuit altruïsme en overvloed gewoon met elkaar gedeeld konden worden. Zogezegd werd dat ook het motto van Permanent Beta:

“Wij geloven in delen omdat we het leuk en belangrijk vinden, niet om te krijgen. Wij geloven in het creëren door middel van creativiteit, niet door middel van geld of macht.”

Gestart in Amersfoort, inmiddels in veel grote steden

Wat startte in Amersfoort, is inmiddels groter geworden: in steeds meer steden in Nederland zien we Permanent Beta meet ups ontstaan vanuit onderop. De organisatie van de Permanent Beta meet ups in Rotterdam is bijvoorbeeld nu een klein jaar bezig. Telkens weten zij gratis meet ups naar bedrijven en initiatieven in de stad te organiseren die verassende nieuwe inzichten en verbindingen brengen naar het publiek wat zich via sociale media steeds frequenter en in grotere aantallen aandient. Zij zijn ook de mede organisatoren van de landelijke Permanent Beta dag op Het Lyceum Rotterdam in Rotterdam West, ook wel Delfshaven genoemd. Delfshaven is met 70.000 inwoners de op twee na grootste deelgemeente van Rotterdam. Ruim 70% is allochtoon (tegen 46% in heel Rotterdam). De afgelopen jaren is Delfshaven bezig met een opmars aan bewonersinitiatieven en experimenten van nieuw democratisch bestuur (denk aan Wij Delfshaven) komen er steeds meer kunstenaars en twee verdieners naar de wijk toe om te wonen en werken waardoor de gentrificatie van de wijk naar boven doorzet (naar een bakfietsenwijk?) en de makerseconomie (van oudsher was Delfshaven een wijk van oude ambachten en fabrieken) hier opnieuw wortel schiet.

De kracht van de locatie

De leerlingen van Het Lyceum Rotterdam waren aanwezig om de verschillende onderdelen te volgen en zelf ook filmpjes en foto s van de dag te maken en bijvoorbeeld de betaalde lunch te bereiden. Eerdere versies van de landelijke Permanent Beta dag werden o.a. georganiseerd in de oude tandpastafabriek in Amersfoort (die langzaam transformeert naar De nieuwe stad) maar de link met het onderwijs deed de verbindingen en de ontsluitingen van alle kennis en inzichten bijzonder goed dat mijn advies is om voortaan altijd Permanent Beta dagen in scholen te organiseren. Wanneer je je realiseert dat er in het onderwijs momenteel een ware transitie bezig is, en het noodzaak is om kennis van buiten naar binnen te trekken zodat de leerlingen in aanraking komen met de toekomst en de nieuwe vaardigheden die daarbij nodig zijn (denk alleen al aan het WRR rapport de Lerende Economie). Er staat voor de 2e kamer nog een hoop te kantelen rond #onderwijs2032, diploma op maat en MBO 3.0.

Onderwijs staat op zijn kop

Wanneer je je tot je door laat dringen dat deze dag helemaal gratis was en de deelnemers met alle nieuwste gadgets en snufjes, skills en vaardigheden in aanraking zijn gekomen besef je hoe makkelijk het eigenlijk is om onderwijs te hervormen door gewoon opnieuw te beginnen en nieuwe initiatieven die vanuit onderop komen de ruimte te geven zodat er niets meer in de weg zit (geen protocollen en systeemdenkers) om aan te sluiten op de 21e eeuw. Het is hard nodig, we leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. Wie deze woorden echt tot zich door laat dringen beseft dat de reguliere scholen hard op weg zijn fossielen te worden van de eeuw die achter ons ligt. Toen was het nodig om leerlingen klassikaal les te geven en vakken te leren. Nu raken veel van deze vakken door de robotisering en flexibilisering van werk achterhaald. Wie ook beseft dat door het “Internet of Things” alles transformeert onder de noemer van “De digitale revolutie”, beseft dat sprekers als Noor Bongers (toveren voor beginners!) en Annet Dolle (Draken dromen!), hard nodig zijn om de toekomst van het mens zijn, zeker te stellen. Bij de opening sprak 1 van de initiatiefnemers niet voor niets over “kunst als 1 van de laatste gebieden waar de magie nog in opgesloten is, omdat al het andere al gerationaliseerd is.”

Vaardigheden die Cito niet toetst

Hoe de wereld eruit ziet wanneer de leerlingen van Het Lyceum Rotterdam komen weet natuurlijk niemand. Wel is er een poging gedaan op de landelijke Permanent Beta dag in Rotterdam. Het is prachtig wat er op dit moment al allemaal mogelijk is met techniek. Daarom is het ook zo jammer dat veel techniek scholen nog zo weinig met buiten in aanraking komen, en zich vooral laten opsluiten in hun eigen curriculum en vakdidactiek. Dit terwijl de tijd de hiërarchische structuren in organisaties laat vervangen door flexibelere netwerkmodellen. De technologie zal in de toekomst steeds verder ons lichaam binnen dringen, op dit moment is techniek al bezig met een opmars binnen ons leven. Exponentieel groeiende technologieën versterken elkaar, wat zal leiden tot radicale innovatie in de wereld. Om hier klaar voor te zijn hebben we onderwijs nodig dat mensen en de menswaarden ondersteunt en ontwikkeld. De Permanent Beta dag laat zien dat we veel techniek waarvan we misschien denken dat het allemaal nog toekomstmuziek is, al nu kunnen gaan gebruiken. Dit is dus iets wat nu al aan de hand is, en door de techniek steeds goedkoper wordt gemaakt. Het kan niet anders dan leiden tot een radicale verandering van de toekomst van werk, en een herbezinning op het beeld over wat mensen, menselijke waarden eigenlijk zijn.

Wil je meer impressie over de dag tot je nemen? Kijk de tweets terug onder #PBdag7

Wil je je aanmelden voor een meet up van Rotterdam Beta: Check hier

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.