Groningen

Bij integratie moet je klein beginnen om groot te eindigen

Een column van schrijver en psychiater Sarwar Joanroy over integratie

Sarwar Joanroy, schrijver van boek het boek Yaad – Het meisje zonder geschiedenis heeft in het kader van de programmareeks De Vluchtroute in Pakhuis de Zwijger een prachtige column geschreven. Sarwar is geboren in Koerdistan (Noord- Irak) en woont sinds 1989 in Nederland. Hij heeft hier een leven opgebouwd als psychiater in Groningen en inmiddels is hij schrijver. Voor Yaad, zijn debuutroman, heeft Sarwar zich laten inspireren door zijn eigen ervaringen en waargebeurde elementen uit verhalen van anderen. Ook voor de column gebruikt Sarwar persoonlijke elementen die verband houden met de komst van vluchtelingen en de integratie hieromtrent.

“Het leven is een voortdurend proces van integreren en aanpassen. Bij de geboorte begin je al met integreren; als je naar de basisschool gaat; naar de middelbare school; naar een andere stad om te studeren; als je gaat werken. Het toppunt van integreren is het huwelijk. Met soms een verschil in achtergrond, afkomst, religie, land, cultuur. En dan een nieuw gezin stichten met nieuwkomers; de kinderen, ieder met zijn of haar eigenschappen.

“Integreren is geen moment, maar een continuüm.”

Dit proces van integratie gaat gepaard met crisis, altijd. Crisis betekent contact, elkaar leren kennen, met als doel vooruitgang. Zonder crisis is er sprake van stilstand. De kunst is dat de crisis geen conflict wordt. En nu staan we aan de vooravond van deze keuze.

We lijken vervreemd te zijn geraakt van integratie, van het normale leven. Volgens mij door angst, door haast, de waan van de dag, door incidenten, door impulsieve reacties van onze media en voormannen en -vrouwen daarop.

De daadwerkelijke integratie zit niet in een ingewikkeld politiek debat maar in de kleine details van het dagelijkse leven. Integratie betekent niet mediahelden of dappere politici creëren, maar om onzichtbare helden te creëren die naast elkaar wonen in de kleinste straten van dit land en elkaar nodig hebben om een stabiele samenleving te vormen. Integratie is op microniveau in de woonkamers, in de schoolbanken, in de winkels en op straat die stilletjes en onhoorbaar toch veel krachtiger is dan de luidruchtige leuzen die voor een bepaald doel in een bepaalde tijd geroepen worden.

“We hebben onszelf wijsgemaakt dat wat nu gaande is een unicum is in onze geschiedenis en ons is aangedaan door enge indringers.”

Echter als we terugkijken naar de Nederlandse geschiedenis kunnen we stellen dat wij juist de uitvinders zijn van integratie en dat we daar trots op mogen zijn. Wij zijn geen losers van integratie maar de helden van een eeuwenoude integratietraditie.

Integratie is een kwestie van tijd, lange termijn, lange adem, generaties die met elkaar vervlochten horen te raken. Integratie is geen daad maar een proces zoals het leven dat ook is.

Bij integratie moet je klein beginnen om groot te eindigen. Het is het proces van het dagelijkse leven, van elk moment, de momenten dat de buren, voorbijgangers, leerlingen in elkaars ogen kijken. Wat op zo’n moment door hen heen gaat. Een glimlach doet heel veel. Een ‘goedemorgen’ als je ’s ochtends het oud papier op de stoep zet. Een gewone blik als je elkaar tegenkomt. Een kaartje in de brievenbus, een handje bij het buurtfeest, een kop koffie samen, interesse in elkaar door een praatje.

En tegen de nieuwkomer wil ik zeggen: leer de taal, lees de geschiedenis, maak contact. Dan zie je pas hoeveel dingen overeenkomen met jouw normen en waarden. Toon daarbij respect en wees verdraagzaam voor de verschillen.

Ik heb van mijn Nederlandse vrienden Nederlandse koffie leren zetten, stamppot en pindakaas leren eten, Indisch leren koken – een soort transculturele integratie. Van Oma Hoogeveen leerden we de eerste woordjes Nederlands. De vrijwilligers van Vluchtelingenwerk namen ons mee om naar scholen te kijken, naar de kerk, naar een begrafenis en brachten ons in contact met de universiteit om te gaan studeren. En niet te vergeten het schoolplein waar je de meeste contacten maakt. Mijn proces zat vol leuke incidentjes waar we tot op de dag van vandaag over kunnen lachen.”

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Groningen
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu