Amsterdam

Stadmaker op Centraal

Play me, so I can give you a sense of community

Sinds ongeveer een maand schrijf ik voor dit platform over de ontwikkelingen van, en binnen steden. Daarbij houden we vooral de Stadmakersbeweging in de gaten. “Een beweging van mensen die vaak vanuit eigen initiatief en van onderop kleur geven aan de publieke zaak.” Dan hoef je niet alleen te denken aan sociale ondernemers. Heel veel mensen zijn actief bezig met het maken van ‘hun’ stad. Ook ambtenaars, projectontwikkelaars, wethouders etc. kunnen Stadmakers zijn.

Toch zijn naar mijn mening ‘echte’ Stadmakers mensen die de vele talen spreken als het aankomt op de verschillende werelden binnen stedelijke ontwikkelingsprocessen. De mensen die de verbinding tussen deze werelden kunnen leggen en samensmelting stimuleren. De mensen die betrokkenheid en medezeggenschap van bewoners activeren en interactie tussen een diverse groep mensen tot stand kunnen brengen.

Maar wat nou als ik je vertel dat zo’n echte Stadmaker niet eens menselijk hoeft te zijn. Vorig jaar schreef ik een artikel voor wetenschapsmagazine Blind, en deed ik onderzoek naar een fascinerend object in de centrale hal van Amsterdam Centraal. Laatst liep ik sinds tijden weer door dit station en realiseerde me plotseling iets interessants. In mijn sociologische analyse ken ik dezelfde kwaliteiten toe aan dit object als in mijn net omschreven definitie van een ‘echte Stadmaker’. Benieuwd wat het is? Lees het hier terug.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu