Wikkelhuis op FabCity

  1. Home
  2. /
  3. Amsterdam
  4. /
  5. Wikkelhuis op FabCity

Wikkelhuis op FabCity

Het innovatieve Wikkelhuis staat dit voorjaar op één van de paviljoens van de FabCity Campus op de kop van het Java-eiland. FabCity is onderdeel van Europe by People, hét officiele Arts & Design Programma dat door de Cultureel Intendant tijdens het Nederlands Voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 in Amsterdam wordt gerealiseerd.

Het Wikkelhuis is duurzaam, relatief goedkoop en gemakkelijk aan te passen in omvang. Zowel fysieke voorbeelden als de productie van deze kartonnen huizen zullen op de FabCity Campus te zien zijn, vertelt Rick Buchter van Fiction Factory, mede-ontwerper van het Wikkelhuis. Daarnaast gaat een van de Wikkelhuizen gebruikt worden om nieuwe soorten – door studenten ontworpen – gevels te testen.

Buchter legt uit hoe het productieproces van het Wikkelhuis in zijn werk gaat:

Vanaf een soort gigantische wc-rol wordt het karton rond een enorme mal gewikkeld. Het zijn 24 lagen die steeds aan elkaar worden gelijmd. Daarna wordt er een ‘regenjas’ omheen gewikkeld om ze wind- en waterdicht te maken. De woningen gaan sowieso 25 jaar mee. Dan is het tijd om de ‘regenjas’ te vervangen. Je kunt ook modules toevoegen of weghalen, afhankelijk van je woonwens.

Van 11 april tot en met 24 juni verschijnt op de Kop van het Java-eiland in Amsterdam de FabCity Campus. Het is een plek waar studenten, young professionals, ontwerpers, kunstenaars, techneuten en wetenschappers ‘de stad van de toekomst’ gaan onderzoeken en inrichten. De campus is ingedeeld in een aantal thema’s, zoals Energie, Afval, Water, Mobiliteit, Kunst, Theater en Waste & Materials.

Lees hier meer over Rick Buchter en het Wikkelhuis.

Betrokken stadmakers
Rick Buchter
Mede-ontwerper Wikkelhuis
Oep Schilling
Eigenaar Fiction Factory

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.