Rotterdam viert 75 jaar wederopbouw
14 Mei 1940 omstreeks 13.30: een moment waar Rotterdam niet graag aan terug denkt. Vanaf dat moment zou de stad nooit meer hetzelfde zou zijn. Rotterdam werd gebombardeerd door de Duitsers, vanwege het verzet van Nederlandse troepen. Zij vertraagden de Duitse opmars waardoor de doortrek naar België, Luxemburg en Frankrijk niet liep zoals gepland. Het bombardement vernietigde binnen een kwartier bijna de hele historische binnenstad en naar schatting kwamen 650 tot 900 mensen om het leven en werden ongeveer 80.000 mensen dakloos. Een gebeurtenis met een enorme impact, maar Rotterdam is niet bij de pakken neer gaan zitten.
Integendeel. Al na vier dagen werd er gestart met de wederopbouw. De ravage maakte plaats voor moderne gebouwen en er werd met een positieve blik gewerkt aan een nieuwe toekomst. De Lijnbaan werd de eerste autoloze winkelstraat ter wereld en andere projecten waarmee Rotterdam flink aan de weg timmerde waren het Groot Handelsgebouw, de haven en het eerste metronetwerk van Nederland. Vandaag de dag kennen we Rotterdam van zijn innovatieve ideeën en bijzondere gebouwen zoals de Kubuswoningen, De Rotterdam en de Markthal.
Inmiddels zijn we zo’n 75 jaar verder en is er in de stad veel veranderd. Een mooi moment voor Rotterdam om terug te kijken en dat wordt gevierd. De Maasstad pakt groots uit en viert deze mijlpaal met verschillende evenementen. 2015 was een jaar van herdenken en 2016 een jaar van vieren. Een overzicht.
Dominoes Rotterdam
Op 20 maart trad Rotterdam letterlijk naar buiten met het project Dominoes Rotterdam. Café’s, kerken, sportscholen, galeries, metrostations, huizen en mensen werden met elkaar verbonden door een traject van XL dominostenen. Dominoes werd bedacht door de artistiek directeur en medeoprichter van Station House Opera in Londen. Dit evenement had al in meerdere steden plaatsgevonden en Rotterdam volgde in een lijst van steden als Kopenhagen, Marseille, Ljubljana en Melbourne.
Met de trap naar het Groot Handelsgebouw
Een andere manifestatie van het feestelijke jaar is de metershoge trap op het Stationsplein naar het Groot Handelsgebouw. Deze trap van 180 treden wordt Rotterdams tijdelijke nieuwe blikvanger. Architect Winy Maas van MVRDV ontwierp de steigerinstallatie, als knipoog naar de tijd dat er veel bouwsteigers nodig waren om de stad weer op te bouwen. Eenmaal boven kun je van het uitzicht vanaf het Groot Handelsgebouw genieten. Op 16 mei wordt de trap officieel geopend en blijft dan tot 12 juni staan.
Designbureau URBMATH vond de trap een prima plek voor een ander idee: ‘Sliding Down The Stairs – Met Een #Rottvaart naar beneden‘. Er zou dan op de trap een glijbaan komen, waarbij iedereen is uitgenodigd om zich weer even kind te voelen. Helaas erg lastig te realiseren, maar het bureau is wel een samenwerking aangegaan met MVRDV en komt waarschijnlijk met een visuele projectie.
Andere projecten tijdens dit culturele jaar zullen onder andere verlichte stadsroutes zijn die je langs de mooiste plekken van de havenstad zullen brengen. Ook zal het levensverhaal van Rotterdammers verteld worden middels laserprojecties op wederopbouwpanden als De Doelen en de Bijenkorf. Naast vieren wordt er ook veel nagedacht over de toekomst van de stad en zijn buitenstaanders uitgenodigd een frisse visie op de stad te geven. Zo maakten zes jonge filmmakers in opdracht van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) een korte film met als thema wederopbouw. Verder zullen er diverse tentoonstellingen in het thema van Rotterdam en 75 jaar wederopbouw staan.
In Rotterdam valt duidelijk veel te beleven dit jaar. Het is dan ook de moeite waard om de agenda te bekijken en meer te lezen over de lopende projecten. Rotterdam mag trots zijn op alles wat de stad de afgelopen jaren bereikt heeft en als het aan de inwoners ligt dromen zij de komende jaren nog veel verder, want
“De stad is nooit af”