040Energie

Samen werken aan betaalbare, lokale, duurzame energie

040Energie is een Eindhovense vereniging van vrijwilligers die elkaar en hun stadgenoten helpen om zoveel mogelijk energie te besparen, en om zelfstandig en op termijn ook collectief betaalbare lokale duurzame energie op te wekken. De vereniging is opgericht in december 2013.

Visie

In 2040 zijn de Eindhovense huishoudens en het midden- en kleinbedrijf als totaal energieneutraal. Alle huizen zijn optimaal geïsoleerd, mensen en bedrijven gebruiken energie zo zuinig mogelijk en alle mogelijkheden om lokaal duurzame energie op te wekken in de stad en de regio worden benut. Ook vervoer is gebaseerd op lokaal opgewekte duurzame energie en maakt geen gebruik meer van fossiele brandstoffen. Hierdoor is Eindhoven niet meer afhankelijk van onzekere en kostbare aanvoer van fossiele energie, en dragen we bij aan een beter milieu en het beperken van klimaatverandering –lokaal en wereldwijd.

zonnepanelen-plaatsen

Om dit te bereiken zet 040energie zich in om zoveel mogelijk energie te besparen en betaalbare, lokaal opgewekte duurzame energie te realiseren voor alle Eindhovenaren. Momenteel organiseren ze bijvoorbeeld de zonnepaneleninkoopactie 040zon. Verspreid over de hele stad worden gedurende een aantal maanden wijkbijeenkomsten georganiseerd om burgers te informeren over de mogelijkheden van zonnepanelen. Het project wordt georganiseerd en begeleid door vrijwilligers van 040energie in de wijken. Uniek aan deze aanpak is de belangrijke rol van vrijwilligers uit de buurt, de persoonlijke benadering en echt maatwerkadvies. De levering en installatie van de zonnepanelen is uitbesteed aan een zorgvuldig geselecteerde lokale leverancier.

Andere activiteiten van 040Energie zijn o.a. het organiseren van thema-avonden over duurzame energie en energiebesparing, energiebesparingsworkshops door eigen energiecoaches en energiecafés.

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Eindhoven
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu