10 jaar De Besturing

  1. Home
  2. /
  3. Den Haag
  4. /
  5. 10 jaar De Besturing

10 jaar De Besturing

Stichting De Besturing gaat na 10 jaar tijdelijk gebruik over tot de aankoop van het pand

Op dinsdagmiddag 28 februari 2017 tekende Stichting De Besturing, na tien jaar tijdelijk gebruik, de koopakte van het pand aan de Saturnusstraat op de Binckhorst in Den Haag. Hiermee heeft het collectief van ruim veertig creatieve en culturele ondernemers een ‘moederschip’ veilig gesteld voor toekomstige generaties.  

Eind 2006 werd De Besturing opgericht als tijdelijk ateliercomplex door enkele Haagse kunstenaars en ontwerpers. Deze mogelijkheid ontstond door de bemiddeling van Stroom Den Haag tussen de creatieven en de gebouweigenaar, de Gemeente Den Haag. Sindsdien wordt het pand door de huurders zelf gerund.

De geplande herontwikkeling van het gebied bleef uit en in de tussentijd ontwikkelde De Besturing zich tot een hecht collectief van ruim veertig kunstenaars, ontwerpers en andere vrije denkers. In plaats van een toevluchtsoord voor onderbetaalde beroepsgroepen, is het een plek voor emancipatie en talentontwikkeling geworden. Om deze positie te bestendigen is het collectief overgegaan tot de aankoop van het pand.

De.Besturing_ceremonie

De Besturing is vastbesloten om een stevig anker in het Haagse culturele landschap te blijven. De ruim veertig ateliers worden gewaarborgd. Daarnaast wil het collectief in toenemende mate gezamenlijke projecten ontwikkelen die creatief en cultureel ondernemerschap stimuleren. Het pand op de Binckhorst vormt hierbij een veilige thuishaven van waaruit huidige en nieuwe generaties met onalledaagse ideeën de wereld kunnen veroveren. 

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.