1001 dromen maken de wereld mooier

  1. Home
  2. /
  3. Zaanstad
  4. /
  5. 1001 dromen maken de...

1001 dromen maken de wereld mooier

Evenementen om verschillende werelden samen te brengen

Zaanstad heeft de afgelopen maanden 1600 vluchtelingen opgevangen. In die periode ontstonden talloze vriendschappen met honderden vrijwilligers. Talloze nieuwkomers hebben die mooie ervaring niet opgedaan. En ook zijn er talloze Nederlanders die wellicht ook graag contact willen maken of iets willen doen voor de mensen die zijn gevlucht voor oorlog of dictatuur.

De Zaanse stadmaker Sarah Vermoolen ontwikkelde samen met mensen uit Syrië en Eritrea verschillende evenementen. Om nieuwe mensen de kans te geven elkaar te ontmoeten. En om te laten zien dat je samen de wereld echt iets mooier kunt maken. Als je elkaar maar wilt zien.

© Raafat Ballan

Op 9 april is de eerste meeting bij De Fabriek in Zaandam. Maak kennis met Syrische kunstenaars die kunstwerken hebben gemaakt bij de kunstfilm Pere Lachaise, over de beroemde Franse begraafplaats, die ‘s avonds wordt vertoond. De kunstenaars vertellen om 17 uur over hun werken. Aansluitend treden de flamencogitarist Jeff Heijne, de oedspeler Jaber Fayad en de zangeres Selma Fayad op. Voor het Syrisch diner zijn slechts veertig plekken. Reserveren is verplicht.

Op 14 mei is het grote evenement in het Zaantheater in Zaandam. Met 1001 dromen laten filmmakers, een achtkoppige band, kunstenaars, koks en een danser zien dat een mix van culturen een prachtige avond oplevert. De helft van de gasten betaalt € 25. Zij betalen voor de overige honderd gasten een ticket. Dit zijn nieuwkomers en statushouders die graag kennis willen maken met Nederlanders. Ze willen hun dromen graag delen.

Steden

In deze steden zijn nu stadambassadeurs actief. Dat worden er snel meer.

Transities

Alle transities in andere content vormen vind je hier. De beste interviews, plekken en evenementen voor de Nederlandse stad in transitie.