Kunst onder de grond

Weesperwolken en WOO! in Amsterdamse metrostations

Ooit het gevoel gehad dat je snakte naar wat licht en ruimte in de grijsgekleurde tunnels van het Amsterdamse metronetwerk? Placemakers start, in samenwerking met het GVB, twee projecten om deze stationsbeleving van metroreizigers te verbeteren.

Artistieke hoogstandjes kunnen de metrostations van Amsterdam niet worden genoemd, ze voelen vaak nog een beetje grauw aan. Placemakers, een interdisciplinair team van stadssociologen, landschapsarchitecten en professionals, achtten de tijd rijp om hier verandering in te brengen in de metrostations van Weesperplein en Waterlooplein, in ieder geval tot de renovatie ergens in 2017.

Tijdens de opening op maandag 25 januari onthulden zij met trots hun project in samenwerking met het GVB. In de metrohal onder het Weesperplein waren een tiental mensen bijeengekomen om de ‘nieuwe’ plafondpanelen, nu beplakt met luchtfoto’s van Roderik Rotting, te aanschouwen. Na een korte introductie en dankwoord van de Algemeen Directeur van het GVB, Alexandra van Huffelen, werd het kunstwerk belicht met verschillende spots.

Het kunstproject is zo opgezet dat het lijkt alsof er een strak blauwe buitenlucht het metrostation binnen wordt gehaald. Om de reis van zo’n 15.000 mensen per dag prettiger te maken zijn de panelen op het plafond, die oorspronkelijk uit de schuilkelder voor de Nucleaire Oorlog onder het station komen, beplakt met foto’s van een lichtblauwe hemel met wat schapenwolkjes. Deze ‘Weesperwolken’ creëren een gevoel van verlichting in de tunnels van Amsterdam.

Weesperwolken © Marlise Steeman

Drie metrominuten verder wordt het project Windows Of Opportunity gelanceerd. In dit project is de creatieve Zsuszanna Ilijin van Helloyellowstudio aan de haal gegaan met het uiterlijk van een verlaten AKO pand. De ramen zijn bedekt door een met de hand uitgeknipte collage, die op een artistieke manier de ‘ pareltjes van het Waterlooplein’ weergeeft. Dit zijn activiteiten en bijzonderheden rond het Waterlooplein die zijn uitgezocht door omwonenden.

Placemakers heeft hier een mooi initiatief neergezet en laat de mensen op een vernieuwende manier zien hoe er met publieke ruimtes om kan worden gegaan. Hopelijk krijgen ze de kans om hun creativiteit elders in de stad ook te verwezenlijken.

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
in Amsterdam
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu