3D-printen met schimmels

Designer Eric Klarenbeek maakt van schimmels een nieuw duurzaam materiaal

Het vele plastic dat ter wereld gebruikt wordt is vervuilend en slecht afbreekbaar. Als we beter in balans willen leven met de wereld om ons heen, zullen we andere materialen moeten gaan gebruiken. Designer Eric Klarenbeek heeft misschien wel de oplossing: schimmels.

3D printen is een relatief nieuwe techniek en heeft daardoor nog een aantal haken en ogen. Het filament waarmee geprint wordt is vaak plastic op oliebasis en is slecht afbreekbaar en kostbaar omdat olie schaars is en van ver moet komen. Het gebruik van plastic is dus schadelijk voor het milieu, maar ook de dampen die bij het printen vrijkomen zijn slecht voor de mensen er omheen. Op dit moment wordt er gewerkt aan alternatieven voor het plastic en wordt er gekeken naar natuurlijke materialen waarvan het gebruik minder impact op de omgeving heeft. Een uitkomst kan het gebruik van schimmels zijn. Verschillende instituten zijn met deze techniek bezig, maar designer Eric Klarenbeek is de eerste die levend organisch materiaal ging 3D-printen. Hij maakt er, onder andere, krukjes en stoelen van en combineert hiermee technologie en natuur.

Eric Klarenbeek print met een filament van organisch afval (bijvoorbeeld omgevallen bomen) een poreuze vorm, waarna hij deze vorm vult met een dikke pasta van schimmels en plantaardig afval. Hiervoor wordt het mycelium, het dradennetwerk van schimmels en paddenstoelen gebruikt. Volgens gaat de gevulde vorm in een plastic zak die in de zon gelegd wordt. In deze warme en vochtige ruimte gaat de schimmel als een lijm de vorm aan elkaar groeien. Na ongeveer twee weken wordt de vorm gedroogd waardoor de schimmel doodgaat en er een licht kurkachtig materiaal overblijft dat niet alleen sterk is, maar ook waterdicht, brandwerend is en makkelijk afbreekbaar is wanneer het weggegooid wordt. Door gebruik te maken van het 3D-printernetwerk in Amsterdam, het plantaardig materiaal uit de buurt te halen en het opkweken en drogen in zijn studio te doen, verkleint Eric Klarenbeek het productieproces aanzienlijk en blijft het lokaal. Het duurzame materiaal dat ontstaat is niet alleen handig voor meubels, maar wordt ook ontwikkelt als isolatiemateriaal, verpakkingsmateriaal en in de toekomst misschien wel als kleding en als bouwmateriaal.

 

Betrokken stadmakers
Eric Klarenbeek
Eric Klarenbeek
reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Duurzaam Recycling
in Zaanstad
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu