Aandacht hebben voor elkaar

De kracht van samen zijn en samen groeien is voor mij belangrijk

Dit artikel van Liesbeth Schouten is onderdeel van een reeks over ‘Nieuwe waarden‘. Deze reeks is geschreven in het kader van de Stadexpeditie Den Bosch (14 oktober 2016).

28 jaar woont Sakina Lyarnazi al in de wijk Boschveld. Ze is de inspirerende kartrekker van de Boschveld Wereldkeuken waar een groep vrouwen van Turkse, Marokkaanse, Afghaanse, Koerdische en Somalische komaf de lekkerste gerechten tevoorschijn toveren.

Sakina: “In deze buurt wonen 60 verschillende nationaliteiten. Ik ben in Marokko geboren, mijn vader was daar fietsenmaker, hij leerde mij fietsen. Op mijn veertiende kwam ik naar Nederland, groeide hier op. In de buurt was een fietswerkplaats, waar je kon leren fietsen en fietsen repareren. Daar ging ik met mijn zus naar toe. Wij waren de eerste vrouwen. Andere vrouwen kwamen kijken, gingen soms meedoen. Van het een kwam het ander: we fietsten, plakten banden, sleutelden aan de ketting, en namen lekkere hapjes mee. We zetten wat tafels buiten, en zo ontstond er een groepje dat graag samen wilden koken.”

Met een woonwagen reden kunstenaars en bewoners uit de wijk zes weken door de buurt om reclame te maken voor de activiteiten keuken in de nieuwe BBS Boschveld en de kookgroep te versterken. Op 30 januari 2014 openden Sakina en de vrouwen de Boschveld Wereldkeuken. Sindsdien verzorgen de kokkinnen elke vrijdag een buurtmaaltijd. Daarnaast is de klandizie enorm uitgebreid: van woningbouwverenigingen tot gemeentelijke instellingen, bedrijven en particulieren.

“In het begin kookten we allemaal thuis, maar sinds 3 september hebben we een heuse eigen horecakeuken, met een zes pits kooktoestel, ter beschikking gesteld door de woningbouwvereniging. We kunnen er wel met zijn tienen in werken, als je de taken goed verdeelt. Daar let ik dan op. We zijn van huis uit gewend voor grote families op slechts een fornuis te koken, ik kook thuis wel eens voor vijftig familieleden, dus dat is geen probleem.”

5T6A3850

Sakina vervult de rol van coördinator. “Samen doen is leuk. We geven recepten aan elkaar door, Marokkaanse vrouwen leren iets nieuws van Somalische vrouwen, ik ben een beetje de regisseur van wat er op tafel komt. We leveren traditionele gerechten, geen recepten uit kookboeken. We hebben alles in ons hoofd, van onze moeders geleerd. Het belangrijkste aan dit werk is dat we aandacht hebben voor elkaar. Ik sta graag klaar voor anderen, wil attent zijn, maar ik hoef er niet mee te koop lopen, hoor.”

Sakina is bescheiden, maar haar rol is onbetaalbaar. Haar droom heeft weinig met financieel succes te maken. “Ik hoef geen commercieel restaurant te ontwikkelen. Alleen maar geld, daar gaat het niet om. De kracht van samen zijn en samen groeien is voor mij belangrijker. Bij het koken vergeten we onze zorgen even. Ik wil mensen verbinden, misschien kunnen we met de wereldkeuken enkele vrouwen uit de bijstand halen. In deze wijk wonen mensen die moeten overleven; we geven hen een kans om mee te doen met de samenleving. Het zou mooi zijn als we kunnen blijven bestaan, als we de kwaliteit van onze gerechten kunnen behouden en zelfs verbeteren. Maar we willen wel wat geld verdienen.”

Iedere kokkin krijgt een extra vergoeding uit de activiteiten, tot wat wettelijk naast hun uitkering is toegestaan. Dat betekent voor velen een zeer welkome aanvulling in de portemonnee. “We werken vanuit de eerste sociale coöperatie van Nederland: de Copernikkel. Inmiddels heeft de gemeente Boschveld ons als voorbeeldwijk genoemd. Met de keuken hebben we nog geen concurrentie; we zijn geen Turkse cateraar, geen Marokkaanse of Afghaanse toko. We leveren namelijk een combinatie van gerechten uit verschillende culturen, en alles vers! Dat maakt ons bijzonder, niemand doet moeilijk, tot nu toe.”

“Ik zou willen dat men ons ziet als een groep verschillende getalenteerde vrouwen die lekker en verschillend kunnen koken. Dat ze ons waarderen zoals wij zijn, dat ze ons leren kennen zoals we zijn. Sommige klanten vragen tegenwoordig of ik er ook een praatje bij wil houden. Ik hoop dat we ook buiten Den Bosch bekend worden, dat we zo andere plekken zien dan onze buurt. We zijn de ambassadeurs van hoe het anders kan.”

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Nieuwe waarden
in Den Bosch
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu