Adopteer een kerstboom

Voor een groene Kerst!

Kerstbomen maken veel los. Is het wel verantwoord, zo’n boom alleen voor kerst in huis? Als je er eentje adopteert wel! Na een gezellige kerst samen, gaat hij weer de grond in en kun je hem volgend jaar weer komen halen. Leuk hé? 

Het idee voor een adoptiekerstboom komt van Erwin Kooijman en Kyra Gunneweg. Samen zijn ze eigenaar van de biologische kwekerij Randijk Bamboe & Hoveniers in Leusden. Een aantal jaar kweekten ze al biologische kerstbomen die ze met veel liefde grootbrachten. Maar als het dan zover was, werden de volgroeide bomen verkocht, met kerst neergezet en dan weer verbrand. Dat moest toch anders kunnen dachten Erwin en Kyra. En zo kwamen zij in 2005 met het initiatief van de adoptiekerstboom.

Bron: www.adopteereenkerstboom.nl

Een duurzaam succes

Een succesvol idee zo blijkt: ‘Het eerste jaar werden er gelijk al 100 bomen geadopteerd. Het jaar daarna 600 en nu zitten we op gemiddeld 3000 adopties. En ieder jaar is de vraag groter dan het aanbod’, vertelt Erwin. Het is dan ook een heel mooi en duurzaam concept. Wil je een echte kerstboom dan is een adoptiekerstboom zeker de milieuvriendelijkste keuze. De adoptiekerstbomen van adopteereenkerstboom.nl zijn biologisch gekweekt (met keurmerk) en gaan vier á vijf jaar mee. Gemiddeld is er slechts 10 tot 15% uitval per jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden bij het herplanten van de bomen en de verzorging van de boom tijdens de periode dat hij bij mensen thuis staat. Soms worden ze zelfs met de elektrische auto thuisbezorgd.

Veel water geven

Omdat de adoptiekerstboom steeds uit de grond wordt gehaald en soms zelfs bij verschillende gezinnen thuis staat, is het belangrijk dat er goed voor de kerstboom wordt gezorgd. Anders dan bij een boom zonder kluit, moet er vaak water worden gegeven! Ziet de kerstboom er bij het inleveren nog goed uit, dan krijg je je statiegeld uiteraard weer terug. Aan de boom blijft altijd een kaartje zitten zodat je volgend jaar weer dezelfde boom kunt reserveren.

Dat hadden we niet verwacht, dat mensen zich zo hechten aan hun boom.

Bron: Gaaf Groen

Emotionele tijden

Helaas kan het ondanks de goede verzorging soms toch zo zijn dat je boom de volgende kerst niet haalt. ‘Als we mensen moeten vertellen dat hun boom het niet heeft overleefd lopen de emoties soms hoog op. Dat hadden we niet verwacht, dat mensen zich zo hechten aan hun boom’, aldus Erwin. Adoptiebomen zijn dan ook niet zomaar kerstbomen legt Erwin uit: het zijn geen klassieke kerstbomen, sommigen zijn lekker wild. Iedere boom heeft zijn eigen karakter.’

Wil jij ook een boom adopteren? Haal je adoptieboom bij GaafGroen in Alkmaar
Bij het Gaaf Groen Pop Up Center in Alkmaar kun je een adoptiekerstboom uitzoeken tussen 11 en 17 uur op 10, 11, 17 en 18 december. Gaaf Groen kun je vinden op de Meerweg 11 in Alkmaar.

 

reacties
reacties op dit artikel
Er zijn reacties op dit artikel
reageer
dit gaat over
Circulair Duurzaam Groen
in Alkmaar
reacties op dit artikel
Benieuwd wat er in New Europe gebeurt? Citiesintransition.eu